„KUD Idijoti“ ponovo svratili u Beograd

E, za ovakve stvari vredi živeti! Majica za specijalne prilike. Crna. Na grudima velika, crvena petokraka. Na leđima legendarni slogan: Mi smo ovdje samo zbog para. I pravac SKC!
U petak, 21. decembra, tresla se zemlja čitava dva sata u prečniku od bar dva kilometra. Zgrada SKC-a ponovo je pomerena iz temelja. Razlog – koncert kultnog pulskog pank sastava „KUD Idijoti“. Neplanirani, kako je rekao dugogodišnji gitarista, Sale Veruda, jer su krenuli za Skoplje pa su stali na pola puta i svratili malo do nas. Neka su, hvala Bogu.
Bez velike pompe i skupog reklamiranja, kao od šale napunili su salu i napravili najluđu prednovogodišnju žurku. Žestoko, kako su nas uostalom i navikli, prošetali su kroz sve faze svoje karijere, duge više od četvrt veka. Od ranih ljubavnih i melodičnih pesmica „Vesna“, „Maja“ i „Zbogom, Marija“, preko klasika „Mi smo ovdje samo zbog para“, „Preživjeti“, „Kad sunce opet zađe“ pa sve do kasnijih neskrivenih i direktnih protesta protiv rata i sistema u vidu pesama „Fuck the system“ i „J…m ti rat“.
Jesu ostarili, to je evidentno. Ali, koga je briga za to? Ono što su s godinama izgubili nadoknadili su iskustvom. Zato ponovo nismo ostali uskraćeni nizašta. Za kraj, dobili smo jedan poduži bis s možda najvećim, ili bar najmelodičnijim i najpevljivijim hitom na prostorima nekadašnje SFRJ – „Za tebe“, i savršenom partizanskom „O bella ciao“. Salve ovacija i poneki zvižduk, ali ne iz nezadovoljstva već iz želje za nastavkom svirke, ispratili su Tustu i ekipu u Novi Sad, gde su „otprašili“ svoje sutradan u NS Time-u. Na prošlom koncertu u februaru, posle drugog bisa i na izmaku snage, Sale Veruda je obećao da će se vratiti. I došli su u decembru. Stoga, ne brinite, eto njih opet dogodine. A, s obzirom na to da su poslednji album izdali još 2001, a da novi materijal najavljuju već tri godine i, kako sami kažu, tako uspešno lažu ljude i žive od stare slave, možda nas u međuvremenu ipak obraduju novim ostvarenjem. Što bi Sale rekao – Thank you, people, hvala ljudi.
Eto, meni je Deda Mraz za Novu godinu doneo KUD Idijote, a vama?
Diskografija

  • Bend osnovan 1981. godine
  • MC "Legendarni u živo" (1986. Slovenija)
  • EP "Bolje izdati ploču nego prijatelja" (1987. Slovenija)
  • EP "Budimo solidarni – s bogatima" (1987. Slovenija) ili kraće "Lutke na koncu"
  • EP "Hoćemo cenzuru" (1988. Slovenija)
  • MC "Live in Biel" (1988. Slovenija)
  • LP/MC "Bolivija r’n’r" (1990. Incognito Records)
  • LP/MC "Mi smo ovdje samo zbog para" (1990. Helidon)
  • VC "Đuro Was Sold Out" (1991. Bonaca)
  • LP/MC "Glupost je neuništiva" (1992. Helidon)
  • CD/MC "Tako je govorio Zaratusta" (1993. Primitvc)
  • CD/MC "Istra ti materina" (s "Gori Ussi Winnetou") (1994. Primitivc)
  • LP/CD/MC "Megapunk" (1995. Primitivc)
  • EP "Fuck" (1996. Veruda singlice – stereo prva)
  • CD/MC "Single Collection Vol 1" (1997. Primitivc)
  • CD/MC/LP "Cijena ponosa" (1997. Dancing Bear)
  • CD/MC "Gratis Hits Live!" (1999. Dancing Bear)
  • CD/MC/LP "Remek – djelo" (2001. Menart)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.