U trendu

Leonard Koen možda u Beogradu

Još jedna oproštajna turneja velikog umetnika je u toku. Čuveni kanadski pesnik, pisac i muzičar Leonard Koen (Leonard Cohen) započeo je svoju verovatno poslednju veliku turneju 6. juna u Torontu, prvu posle čitavih 15 godina pauze. Koen, koji ima pune 73 godine, 13. juna je prešao na tlo Evrope, gde će, nadamo se, ostati sve do septembra. Otkud to? Naime, na zvaničnom sajtu poslednji datum koji je naveden jeste 3. avgust i gostovanje u Velikoj Britaniji, uz konstataciju da će se turneja verovatno produžiti. U našim medijima procurela je informacija da će Koen svirati i u Beogradu, u Areni, po jednima 10. septembra, a po drugima 30. Naravno, ništa od toga još nije potvrđeno. Ipak, znam dosta ljudi koji će i zbog ove nezvanične najave gotovo poludeti od sreće.
Leonard Koen, koga mnogi smatraju jednim od najznačajnijih i najuticajnijih muzičara današnjice, na muzičkoj sceni je od 1967. godine, kada je objavio svoj prvi album – "Songs of Leonard Cohen". Pre toga, veoma uspešno, bavio se pisanjem. Prvu knjigu pesama objavio je u Montrealu 1956, a prvi roman 1964. Njegovi veliki fanovi su lično Madona, Nik Kejv, Džoni Štulić, Lu Rid, Džoni Keš, bendovi "The Pixies", "R.E.M." i mnogi drugi.
Koen je 10. marta ove godine primljen u Rokenrol kuću slavnih, uz velike počasti i same reči hvale. Poslednje ostvarenje najpoznatijeg pesnika među muzičarima je "Dear Heather" iz 2004. Zanimljivo je da je sve njegove albume objavila ista izdavačka kuća – "Columbia Records". Koenove pesme poput "Suzanna", "So Long", "Marianne", "Bird On A Wire" postale su antologijske. Iako je u poznim godinama, i danas se prepričavaju njegovi dvoiposatni nastupi, kao i nedavni u Montrealu. Zbog svega toga, bilo bi jako važno da ovdašnja publika dobije priliku da vidi uživo ovog velikana. S obzirom na to da su pregovori u toku, ne ostaje nam ništa drugo nego da čekamo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.