U trendu

„Lordi“ u julu u Smederevu

Popularni finski hard rok i hevi metal bend „Lordi“ zvanično je potvrdio učešće na „Castle“ festivalu, koji će se održati u Smederevu od 1. do 5. jula. Pobednici Evrovizije 2006. godine u Atini dobiće tako priliku da našoj publici predstave svoje, najblaže rečeno, zanimljive kostime. Te 2006. nismo imali predstavnika na pomenutoj manifestaciji iz dobro poznatih razloga pa smo nekako rasterećeni i iz neutralnog ugla posmatrali sve to (izuzetak je bila pesma Bosne i Hercegovine – „Lejla“, čiji je autor bio Željko Joksimović). Verujem, ipak, da je malo ko ostao ravnodušan posle pojavljivanja grupe „Lordi“. I pored toga što su neke verske vođe iz njihove domovine čak, kao i mnoge organizacije u samoj Grčkoj, tražile zabranu nastupa, bend je odsvirao svoj hit „Hard Rock Hallelujah“ i ubedljivo pobedio sa 44 poena razlike, a pre toga s više od 42% glasova gledalaca u Finskoj. Oni, naime, sebe nikada nisu smatrali satanistima, jer, kako kažu, koja bi satanistička grupa mogla da napiše pesme poput „Hard Rock Hallelujah“ ili „Devil is a Loser“?
Ova kontroverzna maskirana ekipa troši samo na šminkanje pred nastup po pet sati. Veliki su poštovaoci grupe „Kiss“ (naročito Lordi, koji je bio i predsednik njihovog fan-kluba u Finskoj). Predstavljaju se isključivo umetničkim imenima. Članovi su: Lordi (vokal), Amen (gitara), Oks (bas), Ava (klavijature) i Kita (bubnjevi). Koliko ulažu u svoj izgled govori i podatak da strogo zabranjuju da im se objavljuju fotografije „u civilu“, govoreći da ih to frustrira i da im kvari monstrumski imidž koji su stvarali više od deset godina. Inače, maska frontmena grupe koju je nosio na nastupu prodata je na jednoj aukciji za više od 6.000 evra. Naravno, sve je to marketing.
Posle pobede, u Finskoj je nastao delirijum; 26. maja 2006. godine, na centralnom trgu u Helsinkiju, održali su spektakularan koncert pred više od 80.000 fanova. Nikada se do tada na tom trgu nije okupilo više ljudi. Tom prilikom predsednik države lično im je uručio nagradu i specijalno priznanje za njihov doprinos. U svojoj diskografiji dosad beleže četiri albuma: „Get Heavy“ (2002), „The Monsterican Dream“ (2004), „The Monster Show“ (2005. – kompilacija) i „The Arockalypse“ (2006).
Da će festival na Smederevskoj tvrđavi biti jedan od najvećih ikada na Balkanu govori i podatak da je do sada učešće potvrdilo više od 50 eminentnih bendova iz sveta hevi metal muzike. Nabrojaćemo samo neke: „Judas Priest“, „Helloween“, „Avantasia“ (metal opera), „Sodom“, „Brutal Truth“, a od pre neki dan zvanično i legendarni Britanci – „Whitesnake“, kao i „Def Leppard“. Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima „Eventima“ i u Bilet servisu po ceni od 5.300 za sve dane. Do samog događaja sigurno ćemo se baviti još nekim od učesnika. Ova imena to svakako zaslužuju.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.