Metallica

Grupu „Metalika“ (Metallica) osnovali su 1981. godine gitarista James Hetfield, bubnjar Lars Ulrich, gitarista Dave Mustaine i basista Ron McGovney. Najpre se grupa zvala „Alcoholica“, ali je ubrzo promenila ime. Iako se sastav grupe više puta menjao, karakterističan hevi metal zvuk ostao je uvek isti.

U početku grupa nije bila gotovo nimalo medijski praćena, mada se, uprkos tome, krug njenih obožavalaca veoma brzo širio. Medijsku podršku dobila je tek početkom devedesetih godina, i to najviše zahvaljujući MTV kanalu.

Na turneji grupe po Evropi 1986. godine desio se tragičan događaj: tadašnji basista Barton ispao je kroz prozor autobusa i poginuo na licu mesta.

Grupa je vrhunac doživela 1991. godine sa albumom „Black Album“, koji je bio potpuno crnog omota. On je dospeo na prvo mesto američke top 10 liste albuma, što je bio ogroman uspeh za jedan hevi metal bend. Hitovi „Enter Sandman“, „Unforgiven“ i „Nothing Else Matters“ postali su apsolutne medijske atrakcije.

Godine 1996. grupa izdaje albume „Load“ i „Reload“, na kojima prvi put obrađuje tuđe pesme. Veliki uspeh Metallica je postigla i duplim albumom „S&M“, na kome je pesme odsvirala uz pratnju simfonijskog orkestra San Franciska.

Medijsku pažnju privukla je tužba benda, popularno nazvana Metalika protiv ostatka sveta, u kojoj su se članovi grupe borili protiv MP3 muzike. Poslednjih godina puno se govori o raspadu grupe, ali demanti sa jedne strane i napadi sa druge strane samo zbunjuju javnost. Jedno je sigurno – u toku nekoliko poslednjih godina grupa nije izdavala nove materijale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.