najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mokranjčevi dani – 9. do 14. septembra u Negotinu

Festival horskog pevanja “Mokranjčevi dani” biće održan od 9. do 14. septembra u Negotinu, gde se očekuje oko 700 učesnika.

“Iz našeg grada poslaćemo poruku o očuvanju srpskog muzičkog nasleđa”, rekao je predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović na koferenciji za novinare.

Kako je naveo, Negotin ceni muzičke velikane, a festival svojim programima verno radi na unapređenju kulturne baštine.

Selektor festivala, muzikolog Sonja Marinković, najavila je da pored nastupa horova, na festivalu se mogu videti prikazi knjiga, dokumentarni filmovi i izložbe.

Svojom besedom Episkop Toplički Arsenije otvoriče u Mokranjčevoh rodnoj kuči ovaj festival, a na programu su i Gudački kvartet Beogradske filharmonije, Hor i Simfonijski orkestar RTS-a i plesni ansambl “The Dixie Dance Show” iz Beograda.

Marinkovićeva je posebno najavila mlade muzikologe koji su napravili inetrvjue sa svim vodećim dirigentima i kompozitora, koji su napravili jednočasovni dokumentarni film o Stevanu Mokranjcu.

Ove godine je mnogo manje sredstava izdvojeno za festival i nemoguće ga je organizovati uz pomoć “štapa i kanapa”, naglasila je predsednica pogramske komisije Branka Radović.

“To što je komercijalno treba da izdržava samog sebe”, rekla je Radovićeva i naglasila je da država mora da neguje ovaj festival.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike