U trendu

Ovo je pet najskupljih muzičkih spotova svih vremena (video)

Za neke muzičare, spotovi predstavljaju najvažniji kreativni okvir za dočaravanje atmosfere njihove muzike, pa su kreiranju videa za svoje numere posvetili daleko više pažnje, ali i novca nego li na snimanje pesama.

Zbog niže cene produkcije i današnje raznolikosti ponude, najskuplji spotovi u istoriji muzike još uvek su oni iz poslednjih par decenija proteklog veka. Troje muzičara na vrhu te liste još uvek predstavljaju ideal koji mnogi današnji umetnici pokušavaju da dostignu, prenose mediji.

5. Majkl Džekson: „Black or White“ – 7,2 miliona dolara 

Džekson je bio pionir u stvaranju video spotova, a voleo je i da njegovi spotovi budu kratki filmovi. Spot za „Black or White“ snimljen je 1991. godine. Originalna verzija traje 11 minuta, a tada je koštao vrtoglavih 4 miliona dolara. Bio je to prvi singl sa albuma „Dangerous“ i morao je da ostavi trag. Televizijsku premijeru je imao istovremeno u 11 zemalja sveta, i tada ga je navodno gledalo 500 miliona ljudi.

4. Madona: „Bedtime Story“ – 8 miliona 

Singl, kao ni ceo album „Bedtime Stories“ nije postigao veliki uspeh te 1994. godine. Spot je delimično snimljen u futurističkom maniru, Madona je menjala izgled nekoliko puta pa se pojavljuje i kao trudnica iz čijeg stomaka izlaze bele golubice. Koautorka pjesme je bila Bjork, što se čuje u singlu, a njen uticaj može da se vidi i u spotu.

3. Madona: „Die Another Day“ – 8,3 miliona 

Za istoimeni Bond film iz 2002. godine, u kome je imala sporednu ulogu, Madona je snimila glavnu pesmu. U spotu se Madona pojavljuje u ulozi Bonda. On obiluje scenama iz filma, ali su neki novi kadrovi snimljeni sa glumcima. Takođe, postoje i scene u kojima se Madona bori sama sa sobom, na šta je verovatno otišlo dosta novca. Tada se radilo o ukupnom iznosu od 6,1 miliona dolara, što danas iznosi oko 8,3 miliona. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pesmom ikada, spot je bio nominovan za Gremi.

2. Madona: „Express Yourself“ – 9,8 miliona 

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikada snimljen. Madona je bila jedina koja je uspela da potroši pet miliona na jedan spot. Video je režirao Dejvid Finčer, danas slavni reditelj nominovan za Oskara za filmove „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“ i „Društvena mreža“.

1. Majkl Džekson i Dženet Džekson: Scream – 11,2 miliona 

Najskuplji spot svih vremena je spot za pesmu „Scream“ Majkla i Dženet Džekson snimljen 1995. godine. Reč je o spotu u kome su brat i sestra u svemirskom brodu, zabavljaju se, ali su istovremeno i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju. Raskošna produkcija tada je koštala sedam miliona dolara, dok se, uz inflaciju, ta cena danas kreće oko 11,2 miliona dolara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike