U trendu

Ozi Ozborn

Džon Majkl Ozborn (John Michael Osbourne) rođen je 3. decembra 1948. godine u Birmingemu, u Engleskoj. On je najpoznatiji pevač veoma popularne hevi metal grupe „Black Sabbath“. Sa ovom grupom Ozi je gradio muzičku i estetsku osnovu hevi metal pokreta u modernoj rok muzici.

Veoma rano je napustio školu i dugo radio fizičke poslove. Malo kasnije, počinje da se bavi sitnim pljačkama i ubrzo biva uhapšen. Po izlasku iz zatvora, kao poznati gitarista u regionu, dobija puno ponuda za ulazak u bendove, ali osniva svoj pod nazivom „Earth“. Bend je stekao lokalnu popularnost, a tek posle prvih pesama zasnovanih na zvucima današnjeg hevi metala, biva primećen i od strane velikih producenata. Ubrzo grupa menja ime u „Black Sabbath“, po klasičnom filmu Borisa Karlofa (Boris Karloff).

Ovaj bend izdao je šest albuma. Mnoge pesme bile su zabranjene u Engleskoj i Americi, ali su pesme poput „War Pigs“, „Iron Man“ i „Paranoid“ postale prave hevi metal „himne“. Muzika ove grupe puna je religijskih simbola i mitskih tema. Negativne kritike bend je dobio od desničarskih grupa, ali i od javnosti, što mu je, međutim, samo uvećalo popularnost kod obožavalaca. Ozi Ozborn napušta grupu 1978. godine, na vrhuncu slave, da bi započeo solo karijeru.

Tokom svoje karijere izdao je sedam albuma i osnovao čuveni putujući muzički metal Ozi fest. Dobio je i jednu Gremi (Grammy) nagradu za uspešnu muzičku karijeru. Status najpopularnijeg ponovo je stekao emisijom „The Osbournes“, koja je emitovana na MTV kanalu; emisija je prikazivala običan život Ozijeve porodice na pomalo bizaran, ali realan način.

Ozi Ozborn danas živi na Beverli hilsu sa suprugom i četvoro dece (jedno je nedavno usvojio). Takođe, ima dvoje dece iz prethodnog braka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.