Pijanista Fredi Kempf 24. aprila na Kolarcu

Pijanista Fredi Kempf predstaviće se 24. aprila u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine odabranim delima ruskih kompozitora Čajkovskog, Rahmanjinova i Prokofjeva.

Na programu poslednjeg koncerta u ovoj sezoni u ciklusu „Kolarac – tvoj svet muzike“ biće „Godišnja doba“ Čajkovskog, „Sonata br. 1“ Prokofjeva i Rahmanjinova „Sonata br. 2“.

Jedan od trenutno najuspešnijih pijanista na međunarodnoj koncertnoj sceni, koji osvaja publiku u rasprodatim dvoranama širom sveta i pleni svojim izuzetnim darom i neobično širokim repertoarom, prvi put će gostovati u Beogradu.

Kempf je ugled izgradio svojim ekspresivnim i prirodnim izvođenjima, ali i ozbiljnošću, senzibilnošću i dubinom intrepretacije.

U 21.godini je osvojio bronzanu, umesto, po mnogima, zasluženu zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju „Čajkovski“ u Moskvi, što je izazvalo negodovanje publike i protestne „povike“ u ruskoj štampi, koja ga je proglasila „herojem takmičenja“.

Od tada je počela njegova međunarodna karijera, koju gradi na najvećim koncertnim scenama.

Rođen u Londonu 1977. godine, Kempf je prvi nastup imao sa osam godina na koncertu sa Kraljevskom filharmonijom.

Nakon titule „Bi-Bi-Sijev mladi umetnik godine“, njegovo pojavljivanje na takmičenju „Čajkovski“ dovelo ga je u žižu javnosti.

Godine 1998. osvojio je treću nagradu, dok je prva pripala Denisu Macujevu.

Neki članovi žirija su hteli da njih dvojica podele prvo mesto pa su čak i pregovarali sa ruskim Ministarstvom za kulturu da se obezbedi dodatni budžet za nagrade.

Njegovo treće mesto je izazvalo salve ogorčenja i proteste ne samo publike, već i ruske štampe koja je pojedine članove žirija optužila za pristrasnost, a Kempfa nazvala herojem takmičenja.

Već naredne, 1999. godine, Kempf se vratio u Moskvu i nekoliko rasprodatih koncerata, ogromna popularnost, kao i velika medijska pažnja obeležili su njegovo gostovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.