U trendu

Posle 62 godine, Hristićeva opera na Bemusu

Na ovogodišnjem Bemusu, u subotu, 22. oktobra, u beogradskom pozorištu Madlenijanum biće premijerno izvedena opera „Suton“ Stevana Hristića, za koju mnogi muzikolozi kažu da je najbolja srpska opera, a na kojoj su radila tri srpska akademika – Stevan Hristić, Ivo Vojnović i Jovan Dučić.

„U verovatno uz opere Petra Konjovića najpoznatiju operu u Srbiji, ‘Suton“, umrežena su, odnosno oko nje kruže imena tri srpska akademika: Stevana Hristića, kompozitora, Ive Vojnovića, pisca drame koja je poslužila kao libreto, a mnogi verovatno i ne znaju da je u dogovoru s Vojnovićem stihove glavne arije pisao Jovan Dučić“, rekla je agenciji Beta direktorka Madlenijanuma Branka Radović.

Posebno interesantno, dodala je Radovićeva, jeste da je poslednje izvodjenje opere „Suton“ bilo pre 62 godine, 1954. godine.

„Niko iz naše generacije gotovo da ne poznaje tu operu, ali je srećna okolnost da smo uspeli da pronadjemo partituru za operu i deo baletskog čina koji je 50 godina pod misterioznim okolnostima bio negde zaturen“, rekla je Branka Radović.

Opera Stevana Hristića prvi je put izvedena 1925. u Narodnom pozorištu u Beogradu (tada Kraljevina SHS).

Za libreto opere kompozitor Stevan Hristić je uzeo „Suton“, središnji deo „Dubrovačke trilogije“ Ive Vojnovića, koji opisuje propadanje patricijskog Dubrovnika.

Hristić se skoro u potpunosti držao Vojnovićevog teksta, čak su i didaskalije doslovno preuzete, tako da je jezik opere jednak jeziku dela, a to je dubrovački govor ranog 19. veka.

Cela opera se odigrava na jednom mestu, u kući poslednjeg dubrovačkog kneza Nikše Beneše, na Pustijerni u Gradu, posle ukidanja Dubrovačke Republike.

„‘Suton’ je suton vlastelinske klase u Dubrovniku koja je ostala bez vlasti i novca i polako prodaje imetak novoj klasi bogatih trgovaca koja kupuje njihovu imovinu i u tom zamešataljstvu jednih koji padaju i drugih koji se dižu dešava se ljubavna priče izmedju dvoje mladih koji nisu iz iste klase, nešto poput Romea i Julije“, u najkraćem skicira sadržaj Vojnovićevog dela Branka Radović.

Direktorka Madlenijanuma rekla je agenciji Beta da se režije ovog izazovnog projekta prihvatio Nebojša Bradić, koji je i autor scenografije, da je dirigentska palica poverena Vesni Šouc, a zadužene za scenski pokret i balet su koregrafi Ivanka Lukateli i Marija Janković.

„Pevačka ekipa izabrana je u maju i junu, a sviraće orkestar Madlenijanuma“, rekla je Branka Radović, dodajući da je posebno ponosna što će premijera biti u okviru Bemusa kao i prva repriza predstave 29.oktobra.

Glavni baletski par čine Ana Pavlović i Jovan Veselinović, a glavna pevačka uloga poverena je Dušici Bijelić, za koju Branka Radović kaže da je nedovoljno poznata našoj publici, jer se kao jako mlada otisnula u svet, a u Beograd se vraća iz Londona, gde je bila angažovana u Kovent gardenu, jer želi da joj dete raste u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.