Radulović: Muzika treba da bude svuda

Slavni violonista Nemanja Radulović, koji će posle 17 godina, ponovo nastupiti sa Beogradskom filharmonijom i to sutra i prekosutra u Kolarčevoj zadužbini, izjavio je danas da je veliko zadovoljstvo što će svirati sa muzičarima sa kojima je odrastao i da je nakon prve probe imao utisak da je kratko trajala i samo je želeo da nastave da sviraju.

Radulović je posebno srećan što će koncertima dirigovati Eiđi Oue koga je upoznao 2003. na takmičenju u Hanoveru i od tada je više puta sarađivao sa njim.

“Svaki koncert sa njim je poseban i on je jedan od dirigenata koji me najviše inspirišu”, rekao je Radulović.

Za japanskog dirigenta Radulović je jedan od najtalentovanijih i najtraženijih muzičara u svetu, “najbolji umetnik koga je Srbija iznedrila”.

On se prisetio da su na takmičenju u Hanoveru i muzičari i žiri bili saglasni da je Radulović najbolji, a dodatnu snagu tome pridaje i činjenica da je mladi violinista svirao kompoziciju Betovena koji se u Nemačkoj smatra Bogom.

Oue je primetio da je Radulović umetnik koji je sposoban da svira svaki repertoar i da svuda u svetu dobija odlične kritike, a posebno je omiljen u Japanu gde je jedan od njegovih obožavalaca nazvao svoj restoran po njemu, a Raduloviću je prošle godine poslužio sarme.

Radulović je naglasio da je za njega svaki dolazak u Srbiju poseban i donosi nove emocije, a ovaj je specijalan jer će svirati sa Filharmonijom.

Na pitanja novinara, harizmatični violinista, koji osvaja publiku širom sveta svojom virtuoznošću i jedinstvenim stilom, kaže da voli da svira svaku vrstu muzike i ne deli muziku na žanrove, postoji samo muzika koja mu više ili manje prija.

Ne libi se da zasvira i na železničkoj stanici, jer smatra da muzika treba da bude svugde i da ne postoji idealno mesto za muziku, već da treba da bude dostupna svima.

On je priznao da mu je muzika mnogo pomogla i značila kada je sa sedam godina prešao iz Niša u Beograd, a kao tinejdžer kad god bi se naljutio ili iznervirao uzimao je violinu koja je posle nekoliko minuta delovala kao terapija.

Raduje se što će prvi put svirati u Rusiji 6. septembra i to sa Filharmonijom.

“Rusija je specifična po tome što imaju veliku tradiciju klasične muzike i ja nisam imao nikakvih dodirnih tačaka sa Rusijom, ali iz svakog koncerta i svake zemlje u kojoj nastupam pokušavam da zadržim samo dobre stvari. Tako gledam i na publiku i na život. Pokušavam da uživam u svakom koncertu i sačuvam ljubav prema publici i muzici”, rekao je Radulović.

Oue, koji treći put boravi u Srbiji, rekao je da je svoj prvi koncert u Evropi imao 4. aprila 1984. u Sava Centru pred 3.800 ljudi što je za njega bio neverovatan doživljaj od koga se i danas naježi.

On je najavio da će sutra na repertoaru biti Štrausov “Don Žuan” koji zahteva maksimalno angažovanje od svakog člana orkestra, kao i “Simfonija br. 6” Čajkovskog koju će dirigovati na osnovu originalne partiture kakvih u svetu ima samo 20.

(Tanjug)

Ostavite komentar