Šeril Krou

Šeril Krou (Sheryl Crow) rođena je 11. februara 1962. godine u Misuriju. Otac joj je bio advokat, ali je u slobodno vreme, zajedno sa njenom majkom i jednim prijateljem, svirao u malom lokalnom bendu. Kada mu je taj prijatelj poginuo, potpuno je prestao da se bavi muzikom, sve dok nekoliko decenija kasnije sa ćerkom nije napravio pesmu koju je posvetio upravo pokojnom prijatelju – „We Do What We Can“.

Šeril je sa 10.000 dolara ušteđevine otišla u Los Anđeles sa velikom ambicijom da gradi muzičku karijeru. Put joj je bio lakši nego drugim ambicioznim muzičarima, jer je imala kapital sa kojim je mogla da pokaže svoj talenat važnim ljudima. Sve do osamdesetih godina, radila je kao asistent, prateći vokal ili saradnik na snimanju poznatim izvođačima, poput Kokera, Kleptona, Džordža Harisona, Dilana, Roda Stjuarta, Stivi Vondera… Najveći uspeh postigla je kao prateći vokal na jednoj od najvećih turneja Majkla Džeksona.

Posle ove turneje, dobila je puno ponuda, ali ih je jednu po jednu odbijala, jer su se sve odnosile na mogućnost da svira i peva u stilu sličnom Majklu Džeksonu. Njen prvi veliki uspeh vezuje se za hit „All I Wanna Do“, koji je za manje od dve nedelje zauzeo drugo mesto na svetskim muzičkim listama. Nakon niza neuspešnih pokušaja sklapanja ugovora posle turneje sa Džeksonom, Šeril je morala da prihvati nezvanične svirke u različitim šou-emisijama, kako bi zaradila za život. Jedna mala muzička kuća tada joj je ponudila ugovor koji je za nju bio prihvatljiv i odmah je snimila album za njih. Pesma „All I Wanna Do“ Šeril je 1994. godine učinila poznatom preko noći.

Kao i obično, ovaj hit je napravio prostor za još nekoliko pesama sa tog albuma. Veliku popularnost imale su pesme „What Can I Do For You“ i „The Na-Na Song“. Posle ovog albuma, Šeril je ponovo radila sa poznatim izvođačima, ali ovoga puta kao gost ili u duetima. Najvažniji duet imala je sa Mikom Džegerom – „Under My Thumb“. Godine 1995. gostovala je na povratničkom koncertu grupe „Eagles“, a bila je i jedan od retkih ženskih izvođača na Vudstoku pred preko 300.000 ljudi.

Dobija i prvu Grammy nagradu za najbolji rok album 1997. godine. Uspeh je postigla (doduše manji nego sa prvim albumom) i sa albumom izdatim 1999. godine; najpopularnije pesme sa ovog albuma bile su „If It Makes You Happy“ i „Everyday is A Winding Road“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.