U trendu

Počela gradnja muzeja Džordža Lukasa u Los Andjelesu

Tvorac filmskog serijala „Ratovi zvezda“ Džordž Lukas posetio je „galaksiju“ u centru Los Andjelesa kako bi označio početak radova na izgradnji njegovog Muzeja pripovedačke umetnosti Lukas, vrednog 1,5 milijardi dolara.

Ustanova čije je otvaranje zakazano za 2021. godinu nije vidjena da bude samo uspomena na „Ratove zvezda“, već muzej u kojem će biti predstavljeni svi oblici vizuelnog pripovedanja, od slika i crteža do humorističkih stripova i filmova, navodi Asošiejted pres.

Medju filmovima će biti i futurističko remek-delo „Metropolis“ iz 1927. godine, čuveni „Gradjanin Kejn“ Orsona Velsa iz 1941. godine, do serijala „Indijana Džons“ na kojem je Lukas saradjivao sa režiserom Stivenom Spilbergom.

Snazi „Sile“ u Muzeju doprineće prvi svetlosni mač Luka Skajvokera i šlem Darta Vejdera.

Kada je Gradsko veće prošle godine odobrilo projekat sa 14 glasova prema nula, Lukas je naveo da njegov Muzej nije besmislen projekt koji treba da pokupi aplauze.

Muzejska kolekcija će uključiti i slike Normana Rokvela, Edgara Dege i Pjer-Ogist Renoara, humorističke stripove Čarlsa Šulca, tvorca „Kikirikija“, i alternativnog umetnika Roberta Kramba, kao i animacije iz filmova kao što je „Ko je smestio zeki Rodžeru“ i specijalne efekte iz filmova poput „E.T. vanzemaljac“.

Izgradnju Muzeja i njegovu opremu u celosti finansira Lukas, njegova žena i njihova fondacija, a zvaničnici Los Andjelesa navode da je to najveći javni poklon uručen njihovom gradu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike