U trendu

Stiven Spilberg

Stiven Spilberg, trenutno najpopularniji režiser, scenarista i producent, rođen je u Ohaju 18. decembra 1946. godine. Svoj talenat pokazao je još u osnovnoj školi, sa 13 godina, kada je osvojio nagradu za 40-minutni film, „Escape to Nowhere“, snimljen osmomilimetarskom kamerom. Upisao je koledž u Kaliforniji, ali ga nije završio.

Još dok je bio student, njegov kratkometražni film, „Amblin“, prikazan je na Festivalu u Atlanti, gde je osvojio prvu nagradu. Ovaj uspeh mu je doneo prvi ugovor sa producentskom kućom Universal-MCA. U ovoj kući je najpre režirao TV serije, da bi posle nekoliko godina počeo da piše scenarije za filmove. Njegov scenarijsko-režiserski debi bio je film „Jaws“, koji je na uloženih osam miliona dolara doneo profit od oko 250 miliona.

Sledeća tri filma koja je snimio nisu imala uspeha, ali je svoj veliki povratak doživeo krajem osamdesetih godina filmovima o Indijani Džounsu, koji su mu obezbedili status jednog od najuspešnijih režisera. Uspešnu karijeru nastavio je filmom „The Extra-Terrestrial“, popularnim „E. T. vanzemaljcem“, koji je bio samo uvod u naredne velike uspehe ovog režisera. Usledili su veoma uspešni komercijalni filmovi: „Gremlini“, „Povratak u budućnost“ i „Ko je smestio zeki Rodžeru?“, koji su mu doneli stotine miliona dolara.

Serija filmova „Park iz doba Jure“ (tri dela) donela je ovom reditelju najveće profite u istoriji filmske industrije. „Schindler’s List“ je prvi Spilbergov film koji je dobio Oskara za režiju i pored toga još šest Oskara. Devedesetih godina Spilberg snima film koji će zadovoljiti i kritičare: „Spasavanje redova Rajana“; bio je nominovan za 11 a osvojio je pet Oskara, od kojih je jedan za najbolju režiju (drugi za Spilberga).

Od glumice Ejmi Irving (Amy Irving) Spilberg se razveo 1989. godine posle četiri godine braka. Godinu dana nakon razvoda, venčao se sa glumicom iz „Indijane Džounsa“, Kejt Kepšo (Kate Capshaw), sa kojom živi i danas. Imaju dvoje dece i po jedno iz prethodnih brakova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.