Umro Ljubiša Samardžić, jedini srpski glumac nagradjen Zlatnim lavom u Veneciji

Glumac i režiser Ljubiša Samardžić, umro je u 81. godini u Beogradu, saopštila je danas njegova porodica.

Rodjen je 1936. godine u Skoplju, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u Beogradu kao stipendista režisera Bojana Stupice.

Debitovao je 1961. godine u filmu „Igre na skelama“ a javnosti je postao poznat ulogom u filmu „Prekobrojna“ 1962. godine.

Nagradu „Zlatni lav“ Filmskog festivala u Veneciji, popularni Smoki je osvojio je 1967. godine za ulogu u filmu „Jutro“.

Za ulogu u filmu „Bitka na Neretvi“ iz 1969. godine dobio je Gran pri Filmskih susreta u Nišu, a u tri navrata i Zlatnu arenu Pulskog festivala za ostvarenja u filmovima „Bombaši“, „Doktor Mladen“ i „Rad na odredjeno vreme“.

Glumio je i u flimovima „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Partizanska eskadrila“, „Moj tata na odredjeno vreme“, „Smrt gospodina Goluže“, „Tri karte za Holivud“, „Ubistvo sa predumišljajem“, kao i u serijama „Kuda idu divlje svinje“, „Dimitrije Tucović“, „Vruć vetar“, „Policajac sa Petlovog brda“.

Režirao je filmove „Nebeska udica“, „Nataša“, „Jesen stiže dunjo moja“, „Miris kiše na Balkanu“.

Za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji, 1995. godine je dobio nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, a 2005. godine i nagradu akademije „Ivo Andrić“ za životno delo.

Nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine a legat je predstavljen javnosti dve godine kasnije.

Vreme i mesto sahrane Ljubiše Samardžića biće naknadno objavljeni.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike