U trendu

Majesty 2: The Fantasy Kingdom Sim (1)

Prvi Majesty, kao i njegova ekspanzija, The Northern Expansion, bila je (i još uvek jeste) inovativna i zarazna real time strategija u kojoj ste preuzeli uzvišenu ulogu Vaše visosti (Ekselencije, Milosti, Veličanstva, po želji) i uz pomoć svog duhovitog savetnika počeli da širite svoje kraljevstvo kroz celu zemlju zvanu Ardanija, kako preko poniznih leđa svojih sluga i služavki, tako i preko onih poprilično zahtevnijih leđa – vaših heroja. Naime, čar igre bila je u tome da vi ne upravljate direktno svojim herojima, već im kupujete guild-ove, kovačnice i kafane kako biste ih privukli, a zatim plaćali bounty-je, odnosno stavljali zastavice na mapi kako biste istražili svet oko vas, ali ih i stavljali na raznorazne neprijatelje kraljevstva. Na svaku od tih zastavica stavljate određenu sumu zlatnika, u početku neku siću, a kasnije, kako vaši heroji sakupljaju veće moći a shodno tome stiču i veće apetite, i poveće svote.
Uprkos svojoj zaraznosti i slobodno se može reći genijalnosti, igra nikad nije postigla ogroman uspeh, zahvaljujući svojoj obeshrabrujućoj težini. Majesty je od samog početka bio zamišljen kao igra za hardcore stratege i role player-e, koji su već završili diablo na hellu. Teško da postoji ijedna osoba koja je završila Majesty i ekspanziju ne koristeći nijedan cheat. A i tada su šanse da vas AI doslovce smlavi u prvih 10 minuta igre bile prilično velike. Ako je neko od vas završio ovu igru i ekspanziju bez varanja, svaka čast. Ta težina je i te kako izražena danas, 10 godina kasnije, kad su svi naviknuti na to da vam se igra praktično odvrti pred očima bez ikakvog razarajućeg napora za vaše male sive ćelije. A i 2D grafika odavno više nije "in", pa se može reći da je Majesty pokleknuo pred zubom vremena. Tu u priču uskaču vredne devojke i momci iz ruskog 1C-a, koji dobrano modifikuju Europa Universalis engine, stavljaju stari Cyberloreov Majesty u novo 3D ruho, krpe neke stare pukotine i sve to serviraju pod ukusnim imenom Majesty 2: The Fantasy Kingdom Sim.
Ako nikad niste igrali Majesty, sve će vam biti novo. Ukoliko jeste, onda će vas malo toga iznenaditi svojom originalnošću. Prvo što se čini različitim od prvog dela jeste priča. Ona se dešava nekih 500 godina posle događaja u prvom delu. Vi ste poslednji potomak loze samog sebe iz prvog Majesty-ja, a vaš ujak je zeznuo stvar dozvavši najgadnijeg demona iz dubina pakla, jer mu je, eto, postalo dosadno u životu. To je rezultiralo njegovom kukavičkom smrću i demonovim zasedanjem na tron. Na vama je, naravno, da ga svrgnete s vlasti. Kao što je već pomenuto, Majesty 2 vrti dosta star Europa Universalis engine, dobrano modifikovan, naravno. Zbog toga nemojte očekivati mnogo od današnjih stvari koje se koriste u grafičkom prikazu igara.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.