U trendu

Bežični mirisni interfejs unosi miris u virtuelnu stvarnost

Kineski istraživači su dizajnirali jednu vrstu bežičnog mirisnog interfejsa za aplikacije virtuelne realnosti, navodi se u nedavno objavljenom istraživačkom članku u časopisu Nature Communications.

Meki i minijaturni mirisni interfejs može naterati korisnike da osete različite mirise, poput ruzmarina, mohita, palačinki i durijana (vrsta voća).

Prethodno su razvijeni sistemi interfejsa čovek-računar koji simuliraju vid, zvuk i dodir u virtuelnoj stvarnosti, dok onih sa olfaktornim povratnim informacijama nije bilo.

Istraživači sa Univerziteta Beihang i Gradskog univerziteta u Hong Kongu optimizovali su izbor materijala, dizajn i upravljanje napajanjem, navodi se u članku. Generatori mirisa su pokazali izvanredne performanse u različitim aspektima, uključujući brzinu odziva, kontrolu koncentracije mirisa, dugotrajan kontinuirani rad, visoku mehaničku ili električnu stabilnost i nisku potrošnju energije.

Postoje dva izbora za interfejs mirisa. Jedna je opremljena generatorom mirisa u milimetarskoj skali koji se pričvršćuje direktno na kožu ispod nosa i ima dve opcije mirisa, dok je druga meka maska koja proizvodi devet različitih mirisa.

Istraživači su demonstrirali njegovu prilagodljivost sa 30 različitih mirisa uključujući ananas, đumbir, zeleni čaj, karamel i slatkiše.

Smatra se da interfejsi mekog mirisa imaju veliki potencijal u praktičnoj primeni kao što je zabava, obrazovanje i interfejsi čovek-mašina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar