Bitno je snaći se

Da bi opstale, došle do hrane, izvele potomstvo ili se prosto spasle od napadača, mnoge životinje izvode trikove koji bi se mogli okarakterisati kao prevare.

Za čoveka koji stalno menja mišljenje i strane kojima se priklanja u životu kažemo da je pravi kameleon. Kameleon je vrsta guštera koji ima sposobnost da se bojom prilagodi sredini u kojoj živi, što mu omogućava da ostane neprimetan za predatore, ali i da sam lakše dođe do plena, to jest insekata kojima se hrani.

Međutim, za kameleona i brzinu kojom on menja boje kažu da je amater u poređenju sa jednim stanovnikom mora. To je hobotnica, koja je sposobna da u trenutku prilagodi boju tela okolini. Hobotnica menja boju i dok se kreće i uvek je iste boje kao i dno ispod nje. Postoji jedna vrsta hobotnice koja živi u toplim indonežanskim morima. Dok lovi, njena boja je istovetna sa bojom okoline i plen je ne primećuje. Kad je ona napadnuta, njeni kraci poprimaju boju izuzetno otrovnih morskih zmija, a od takvog prizora beži svaki napadač.

Postoje i ribe koje love druge ribe – mamcem. Jedna od njih je i grdobina, morska riba ogromne glave i malog repa, koja iznad gornje usne ima pipak dug tridesetak centimetara. Grdobina je obično zakopana u pesku, iz koga joj vire samo oči i pipak koji liči na morskog crva. Zna se šta se desi kada neka neoprezna ribica napadne udicu. Truli panj potopljen u vodu je idealno mesto za skrivanje riba, a baš na njega liči jedna vrsta američke vodene kornjače; i ne samo da liči već ga imitira i mirisom.

Majmune hanumane u Indiji smatraju božanskim bićima, a oni su u stvari veliki kradljivci. Žive među ljudima u naseljima i kradu sve što im se dopadne. Najčešće je to hrana na pijacama. Zato svi prodavci drže pored sebe i neku metlu ili štap da ih rasteraju. Međutim, majmuni su počeli da primenjuju taktiku udruživanja: dok jedan zamajava prodavce, drugi kradu. Kada vide da domaćica prostire veš, upadaju u čoporu i cepaju veš sve dok im ona ne baci malo hrane. Neki ljidi i dresiraju ovu vrstu majmuna za krađu novčanika.

Jedan severnoamerički torbar je takođe majstor za prevare. To je oposum. Kada ga neka životinja napadne, on padne u komu. Potpuno opušten, dok mu pljuvačka curi iz usta, on liči na životinju koja umire od neke bolesti i zato ga napadač ostavlja na miru.

Za izuzetnog prevaranta smatraju i orangutana. On se lako prilagođava životu uz čoveka i prihvata njegove navike. Naučio je da se oblači, koristi pribor za jelo, broji, slika.

Kukavica je pravi „krimos“ među pticama. Kada podmetne svoje jaje drugoj ptici, ona i dalje vodi brigu o njemu. Ako domaćin primeti prevaru i izbaci tuđe jaje, kukavica će mu srušiti gnezdo čim ga on napusti i na trenutak – i ne samo njegovo već i sva gnezda u okolini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.