najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dugoročna prognoza: Kakvo nas leto očekuje?

Poznata američka meteorološka firma AccuWeather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće leto za područje Evrope.
Prema njoj leto će u našem delu Evrope biti najtoplije na kontinentu, a obeležiće ga vrućina i suša. Meteorolog Tajler Ros ističe da će sredinu leta obeležiti talasi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope i krajeve uz Crno More. Tako će ovogodišnje leto meteorološki biti sasvim različito od prošlogodišnjeg izrazito kišnog leta u našim krajevima, kada su izostale dugotrajnije vrućine. AccuWeather je pre godinu dana objavio, kako se kasnije pokazalo, prilično preciznu prognozu za kišno leto 2014 u našim krajevima.

Toplota će, prema toj sezonskoj prognozi obeležiti i leto na većem delu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije. Većih vrućina ne bi trebalo biti u Portugalu gde se očekuje i kišovito leto. Kišovito leto se može očekivati na području Skandinavije i na severoistoku kontinenta. Te krajeve očekuju učestali cikloni. Česte oluje se prognoziraju za deo srednje Evrope i posebno istočne Evrope (Poljska, Belorusija).

U Irskoj i Škotskoj leto bi moglo biti i hladnije od proseka.

Iako sezonske prognoze imaju svoju primenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je procenat njihove ostvarivosti bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih.

Izvor: danas.hr

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike