Emotivni trovači

Često se zapitate kako je moguće izbeći sve one dosadne i zajedljive komentare? Evo uputstva i za to. U borbi s otrovnim komentarima najvažnije je da ih prepoznate. Ukoliko se posle razgovora i s najboljim prijateljem ili članom porodice redovno osećate kao da ste "isceđeni", jadni i beskorisni, zapitajte se s kim ste to upravo pričali.
Na sakupljajte bes i jad u sebi. Posle suočavanja s emocionalnim trovačem, najbolje je požaliti se saosećajnom prijatelju. Ispričajte mu detalje razgovora i objasnite svoja osećanja. Onome ko vas potcenjuje nikada ne uzvraćajte istom merom. Ako je reč o veštom, "profesionalnom" potcenjivaču, vaš amaterski pokušaj uzvraćanja prezrivo će saseći komentarom da ste preterano uzbuđeni i da bi trebalo da popijete nešto za smirenje.
Umesto toga, odlučite se za mnogo efikasniju metodu selektivne gluvoće. Najbolje je da mu ljubazno zahvalite na komplimentu ili da se pretvarate da niste čuli zajedljivu opasku. Uđite u raspravu samo ako ste smireni. Uzdignite se iznad potcenjivača.
Ako vam ni ovo drugo ne pođe za rukom, pokušajte da izbegnete kontakt. Ipak, upamtite da je nemoguće u potpunosti izbeći potcenjivače. Oni će najčešće potražiti vas, makar to bilo i u liftu ili tramvaju. Tada im se samo smeškajte i ignorišite njihove komentare i, naravno, dostojanstveno izdržite neželjeni susret. Razni potcenjivački komentari, iako umeju da zvuče nevino, i te kako mogu da poljuljaju samopouzdanje. Zato se trudite da po svaki cenu izbegnete emotivne trovače. Bez njih, dan će vam u svakom slučaju proći mnogo lepše i rasterećenije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.