U trendu

I Mojsije pomaže

Venecija je „smislila“ nov način da se zaštiti od propadanja i plavljenja. Reč je o sistemu pokretnih brana koje bi trebalo da spasu grad od plavljenja. Sistem je nazvan „Moze“, što na italijanskom jeziku znači Mojsije.

Ovaj poduhvat koštaće Italijane oko četiri i po milijarde evra, a moći ćemo da ga vidimo 2011. Na taj način problem plavljenja Venecije biće rešen na duge staze – bar je tako izjavio premijer Italije Silvio Berluskoni posle uobičajenog godišnjeg sastanka Komiteta za spasavanje Venecije.

Projekat pod imenom „Moze“ simbolično priziva u pomoć biblijsku ličnost – Mojsija, koji je uz božju pomoć podelio Crveno more otvorivši prolaz za spas Jevrejima, koji su se tako spasli od vojske egipatskog faraona. „Moze“ je sistem pokretnih brana koje će ulaziti u akciju kada bude postojala opasnost od toga da velika količina vode uđe u venecijansku lagunu pod dejstvom plime. Pejzaž venecijanske lagune neće biti poremećen budući da će brane biti pod vodom, a kada plima bude ozbiljno pretila gradu, izranjaće iz mora.

Radovi na „Mozeu“ počeli su 2003, a dosad je obavljena samo petina predviđenih poslova na 11 gradilišta u kojima se radi na 79 pokretnih brana. Prema najnepovoljnijim prognozama, u narednih sto godina nivo mora porašće za pola metra, što su graditelji „Mozea“ uračunali. Čak i da dođe do neplaniranog podizanja mora, „Moze“ se ne bi urušio kao statične starinske brane – samo bi se malo savio i možda propustio neki talas pod dejstvom morske sile.

Dakle, Italija i svet su na pragu još jednog tehnološkog čuda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.