Kako iznajmiti ostrvo

Kada ste na letovanju, možete iznajmiti apartman, sobu, stan, pa čak i celu vilu. Međutim, da li ste ikada čuli da neko može da iznajmi celo ostrvo? E, i to je moguće. Naravno, pod uslovom da to možete sebi da priuštite.

Evo jednog saveta kojim neće moći da se okoriste baš svi, već samo oni najimućniji. U pitanju je iznajmljivanje celog ostrva. Reč je o nama susednoj Grčkoj. Rentiranje grčkih ostrva, što je doskora bilo privilegija samo najbogatijih ljudi sveta, od ove 2004. godine prelazi u sferu masovnog turizma. Takve prilike koriste multimilijarderi poput Aristotela Onazisa.

Vlada u Atini donela je radikalnu odluku da se malena ostrva u Egeju i u Jonskom moru, od gotovo nenaseljenih Dodekaneza nadomak turske obale pa sve do Sporada i Kiklada, mogu smatrati delom paketa privatizacije jednog dela grčke nepokretne imovine. Sve je po zakonu. Kakav je to zakon? Ako su prethodne grčke vlasti uspešno odolevale nasrtajima globalne elite svetskih finansija da u svom vlasništvu imaju komadić zemlje na Mediteranu, pod maslinama i smokvama, sa sopstvenom jahtom ukotvljenom u sopstvenoj marini, ipak su magnati pobedili.

Samo Kikladi imaju 15 nenaseljenih ostrva koja će industrijalci i prinčevi ubuduće moći da rentiraju – i to na period od 30 do 50 godina. Međutim, u ovu grupu spadaju samo određena, popisana ostrva. Trebalo je da detaljni spiskovi budu obelodanjeni krajem juna, zajedno sa pojedinostima o iznajmljivanju.

Eto ideje za nekog od najimućnijih putnika, a to je mogućnost da iznajme sopstveno parče raja, i to na period od pola veka. Šta još možete poželeti? Naravno, ako se nalazite u onoj grupi bogatih. Ako to nije slučaj, onda možete, kao i većina nas običnih smrtnika, da iznajmite sobu, apartman, stan ili kuću na obali mora. Ponekad je i toliko dovoljno za pravo uživanje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.