Lamberseksualac: Mit o urbanom seksi drvoseči

Ko je lamberseksualac i da li je išta u vezi s njim stvarno?
Otkad se pojavio mišićav i privlačan, iz neke druge ere, sa krvlju metroseksualca na rukama, lamberseksualac nas intrigira svojim velikim, čvrstim, muževnim, robusnim, šumarskim smislom za stil. Ali da li je on zaista onakav kakvim se predstavlja?
Šta je uopšte lamberseksualac?
Nedavno je Tom Puzak iz GearJunkie-a napisao nešto o „Usponu lamberseksualca“:
„Danas, metroseksualac je nestajuća vrsta koju brzo smenjuju muškarci koji više vode računa o svom obitavanju u prirodi ili pseudo-prirodi, nego o besprekornim navikama nege.
On je barska mušica, ali izgleda kao da bi mogao da obori norveški bor.
Izgleda kao čovek iz šume, ali radi u Štreberlendu, bavi se programiranjem za veliku platu i benefite. Njegov ranac krije MacBook Air, ali izgleda kao da bi trebalo da krije sekiru za drva.
On je lamberseksualac.“
(Složenica lumbersexual nastaje od eng. reči lumberjack – drvoseča i sexual.)
Puzak smatra da je ovo možda rezultat obnovljenog interesovanja za prirodnu sredinu ili je indikator udaljavanja od tradicionalnog kancelarijskog rada od 9 do 5. Takođe, postoje i „početnici“ u ovom spektru lamberseksualaca koje bismo mogli predstaviti kao, recimo, Rajana Goslinga u RedWing radničkim cipelama dok nosi kožni Jansport-ov Pleastanton ranac, čisto onako.
On takođe pominje i „čistiju“ verziju ovog izgleda (manje neurednog, manje izgužvanog) koja bi se mogla zvati metrodžek.
(Od eng. reči lumberjack – drvoseča i metrosexual – metroseksualac.)
Puzak kaže:
„Može nositi staromodnu Patagonia jaknu ili neke radne pantalone koje izgledaju sjajno pri slaboj osvetljenosti bara, ali takođe pružaju i zaštitu od oštrice motorne testere.“
Da, od zarđale oštrice motorne testere koju je kupio na buvljoj pijaci kako bi je okačio iznad svog desktop Mac računara.
Zatim tu je i „napredni lamberseksualac“, koji, Puzak kaže, „izgleda kao prekaljeni drvoseča, ali njegova flanelska košulja je mekana na dodir.
On će Vam otvoriti pivo pomoću svog uvek-pri-pruci Buck noža. On je majstor retro-filtera na Instagram-u. Njegov flanel je obložen vodootpornim DWR slojem. Njegov opušteni stil je postignut sa mnogo više truda nego što bi on to želeo da znate.“
Internet se veoma brzo proširio termin potkrepljen vestima da već postoji prepoznatljivi Novi tip muškarca.
BoldItalic je izbacio nastavak članka, u kome Piter Lorens Kejn prihvata termin dok se drži na određenoj profesionalnoj distanci:
„Nije potrebno reći da praktično nijedan muškarac nije sebe nikada nazvao metroseksualcem, što se zapravo odnosilo na muškarce koji su sami sebi kupovali pantalone, odlazili u teretanu i koristili se losionom za telo. (To je bio veliki korak. Zaista jeste.) Pa ne očekujte da termin lamberseksualca eksplodira, bez obzira na to koliko lamberseksualci postanu svepristuni.
U doba kada su muškarci koji su o sebi mislili kao o samo „muškarcima“ počeli da misle o sebi kao „strejt muškarcima“, neke druge stvari su se desile. Postalo je mnogo prihvatljivije brinuti o svom izgledu i čitati neke magazine u te svrhe nego pre.
I strejt momci su se grlili mnogo više nego pre, što je sjajno. Ovaj korak unazad ka prekomerno muževnom stilu – koji, kao i metroseksualnost, i dalje počiva na potrošačkoj kulturi – se nadovezuje na to, više nego što ga isključuje.
Pa ko ne bi želeo pivo i topao zagrljaj pošto je oborio deblo?“

Ali da li je lamberseksualac stvaran ili samo jedan čudni moderni pokušaj odobravanja iluzije muževnosti bez adekvatnih veština koje su potrebne da se posao obavi?

Argument:
Drvoseča je makar novi, sveži termin za modernog muškarca i šta više, nije ni kontroverzan. To je termin za muškarca koji, za mnoge, izgleda onako kako bi muškarac „trebao izgledati“ i ponaša se kako bi se „trebao ponašati“ , tj. identitet koji ne zahteva toliko mnogo nege. Termina se mnogo manje plaše nego termina metroseksualca, jer je on još uvek za mnoge sinonim za „geja“.

Kontraargument:
Termin već postoji. I to je „urbani šumski čovek“.

Argument:
Hipermuževnost ovakve vrste simbolizuje snalažljivost i snagu, dva divna kvaliteta koja su poželjna u bilo kojoj osobi, naročito u muškarca, tako bar ljudi kažu.

Kontraargument:
Lamberseksualac možda radi i u marketingu. On ne zna čak ni kako Zippo radi.

Argument:
Svi vole tihog i snažnog tipa.

Kontraargument:
Snažni, tihi lamberseksualac verovatno utapa svoja osećanja u točenom pivu i to ubija i njega i njegov račun u banci.

Argument:
Objektivizacija oslobađa. Brade su seksi. Špicasta brada je mit. Muškarci bi trebalo da odbace opresivne standarde nege i prigrle svoju facijalnu maljavost.

Kontraargument:
Simbol konfuzne muževnosti danjašnice. Kao što to komičar kaže, muškarci danas imaju velike brade, ali obrijane testise. „Narodan čovek likom, sablasan dole.“

Argument:
Izgleda kao da bi mogao da nacepa malo drva po hladnoj noći.

Kontraargument:
Zapravo nije bio blizu sirovog drveta još od letnjih kampova.

Argument:
Sirovi individualizam je uklesan u kičmu mitologije o drvosečama.

Kontraargument:
Cela stvar miriše na trendi stolarski mentalitet.

Da zaključimo, izgled je lep, ali pomalo varljiv – čitajući sve ovo imate osećaj kao da ste upoznali seksi, retro bibliotekara kog zapravo uopšte ne zanimaju knjige.
Sa lamberseksualcem, same stvari koje bi vas mogle privući tako obučenom muškarcu će vas verovatno i razočarati kada otkrijete da on ne pali logorsku vatru, ne pravi police za knjige ili da istražuje kakva se to čudna buka čuje u blizini šatora.
Ali, Bože moj, moda je moda. I taj izgled drvoseče je i dalje vrlo seksi, zar ne?

Izvor: jezebel.com

Ostavite komentar