Laušević apsolutni pobednik Filmskih susreta u Nišu

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” završeni su u petak uveče dodelom nagrada, a najznačajnije priznanje, “Gran pri Naisa”, pripala je glumcu Žarku Lauševiću za ulogu beskućnika Mome u filmu Smrdljiva bajka.

Laušević je dobio i priznanje publike za najboljeg glumca.

Vidno uzbudjen i na ivici suza, Laušević je, primajući nagradu naveo da je doživljava kao svoj drugi grend slem.

“Onaj prvi pre 23 godine nisam uspeo da primim, ali vi se bili tu i pomogli mi da uspem da u nečemu pronadjem neku nadu, a sada ste tu i da poverujem da ponovo živim”, rekao je Laušević.

Publika u Nišu ispratila je Lauševića gromoglasnim aplauzom.

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu “Car Konstantin” na 51. “Filmskim susretima”, žiri je dodelio Lazaru Ristovskom za ulogu Žarka u filmu “S one strane duge”.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu “Carica Teodora” dobila je Jelena Djokić za ulogu Eme u filmu “Smrdljiva bajka”.

Povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala je Vuku Kostiću za ulogu Obrada u filmu “Igra u tami”, a povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za ulogu Milene u filmu “Dobra žena”.

Povelju za epizodnu mušku ulogu osvojio je glumac Igor Damjanović za ulogu Fadilja u filmu “Igra u tami”, dok je poveljom za žensku epizodnu ulogu nagradjena Tamara Krcunović, za ulogu Mine u filmu “Vlažnost”.

Priznanje za najboljeg debitanta uručeno je Marti Bjelici za ulogu Milice u filmu “Otadžbina”, a plaketu za stranu glumicu osvojila je Ksenija Marinković ulogom Vesne u filmu “S one strane”.

Priznanje za ukupan doprinos razvoju kinematografije posthumno je dodeljeno glumcu Miloradu Mandiću Mandi.

O nagradama je odlučivao žiri čiji je predsednik bila glumica Sloboda Mićalović, a članovi Tanasije Uzunović i Kalina Kovačević.

Poslednje večeri na programu “Filmskih susreta” prikazani su gostujući dokumentarni filmovi “Lutajuća srca-arhiv emocija”, režisera Vladimira Ristić i “Radnički je ljubav Niša”, režisera Miodraga Miljkovića.

(Beta)

Ostavite komentar