Leptir selica

U svetu postoji oko 100.000 vrsta leptira najrazličitijih veličina i boja. Neki od njih žive samo jedan dan, a drugi mesec ili dva. Međutim, ima i onih čiji se životni vek računa u godinama i koji hladne dane provode u zimskom snu, u nekoj vrsti omamljenog stanja, kada im se sve životne funkcije skoro potpuno zaustavljaju.

Iako izgledaju kao izuzetno nežni i osetljivi, leptiri opstaju u svim krajevima sveta. Najraznovrsniji i najbrojniji su u tropskim područjima, gde su, poput ptica, bogato i raznobojno ukrašeni. Nekoliko vrsta živi i u hladnim krajevima, čak i na Himalajima, i to na nadmorskoj visini od 6.000 metara.

Priroda nije leptirima podarila živopisne boje i prelepe šare da bi nama pružila trenutke uživanja u izuzetno lepom prizoru; ona je mnogo praktičnija i brine o njihovom opstanku. Boje i šare koriste im u privlačenju među polovima, ali su mnogo češće deo odbrambenog sistema.

Svi znaju da postoje ptice selice, ali je malo onih koji su čuli da se i oko 2.000 vrsta leptira seli; na primer, čičkov leptir svakog proleća prevaljuje dugačak put od Meksika do Kalifornije, a pripadnici ove vrste koji žive na Starom kontinentu preleću Sredozemno more putujući iz severne Afrike u Evropu.

Ipak, najpoznatiji leptir selica je monarh. Svakog proleća mlade ženke ove vrste leptira polažu jaja na mlečnim stabljikama biljaka, to jest na mladicama. Gusenice koje se izlegu hrane se njihovim lišćem. Čim se razvije u odraslu jedinku, podmladak monarha koji je započeo seobu nastavlja da osvaja sve severnije predele Evropskog i Američkog kontinenta, gde se oplođava i polaže jaja. Tako se za samo nekoliko meseci izrodi više generacija ove vrste leptira. Sa dolaskom jeseni i hladnih dana monarsi se vraćaju u toplije krajeve u ogromnim rojevima. Oni tada prekrivaju deo neba, a po nekim podacima, zahvataju i više od 30 kilometara u širinu. Upamćen je događaj iz 1940. godine, kada se nad teren za kriket u engleskom gradu Herpendinu nadvio šareni oblak leptira i primorao igrače da prekinu utakmicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.