Mačke smišljaju način kako da vas ubiju (video)

One su voljene zbog svoje jedinstvene ličnosti i neodoljive spoljašnjosti, ali nova istraživanja pokazuju da mačke sve češće ispoljavaju svoju mračniju stranu.

Studija koja je sprovedena na jednom Univerzitetu u Edinburgu, bavila se povezanošću domaće mačke sa svojim daljim rođacima- divljim mačkama.

U poređenju sa snažnim leopardom, gepardom ili lavom, naučnici su otkrili da navedene divlje životinje dele slične karakteristike i agresiju, baš kao i domaće mačke. Ono što im je zajedničko je dominacija, impulsivnost i neurotično ponašanje.

U eskperimentu je korišćeno oko 100 mačaka iz dva različita skloništa u Škotskoj, dok su druge životinje ispitane u zoološkim vrtovima u Velikoj Britaniji i SAD-u.

“One su slatke i umiljate, ali treba da imamo na umu da, kada držimo mačke kao kućne ljubimce, pozivamo “male predatore” u našu kuću. “Za mnoge ljude mačke mogu da budu fantastični ljubimci, slatki drugovi. Sve dok ne krenu na njih,” izjavio je psiholog dr Maks Vahtel za britanske medije.

Samo njihova veličina sprečava mačku od mogućnosti da oslobode svoje pune “krvoločne kvalitete”.

“Vrlo je važno da ljudi razumeju karakteristike ličnosti svojih ljubimaca. Različite vrste mačaka imaju različite ličnosti. Ali kao vrsta, imaju dosta sličnosti”, zaključio je dr Vahtel.

Ostavite komentar

Oznake