Mali zabavljač

Kao zavodnik prelepog glasa, crvenog kljuna i oblog stomačića, zeba ima sve osobine idealne ptice. Ona je snažna, vesele naravi, društvena, a takođe i savršeno prilagođena životu u kavezu, ali i van njega.

Ovaj pernati ljubimac stigao je u Evropu čak iz daleke Australije, i to oko 1850. godine. Budući da je mala ali i omiljena, zeba je jedna od najrasprostranjenijih ptičjih vrsta.

Procenjuje se da ima dvadesetak poznatih vrsta zeba. Tako možete odabrati potpuno belu pticu, ili pticu sa ćubom, sa žutim kljunom, ili šarenu sa crnim stomakom. Neke vrste zeba, kao što je, na primer, albino, jako su retke, dok su neke nasuprot tome jako rasprostranjene, na primer, one sa braon repom. Ukoliko vas je ova ptičica zainteresovala i ukoliko ste poželeli da je imate, izaberite sami.

Kao i mnoge druge vrste ptica, i zebe žive u grupama. Obavezno se uzgajaju u paru ili u više parova. Prilikom kupovine obavezno treba obratiti pažnju na par koji se već sam odabrao. Mužjaka i ženku je lako razlikovati, jer ona ima svetliji kljun, a šare na grudima imaju samo mužjaci, i to već od šest nedelja starosti.

Zebe se hrane mešavinom zrnevlja ili prosom u granama. Možete im davati i voće i povrće – jabuke, kruške, banane, šargarepu, celer ili spanać; ipak, prethodno ga treba dobro oprati i iseckati na komadiće. Zeba je veoma otporna na bolesti, ali to ne znači da ne treba voditi računa o njoj i o mestu gde boravi. Naime, kavez u kome je ptica mora da ima dovoljno prostora za letenje. Dobro je da svaka ptica, ako ih imate više, ima svoju ljuljašku, posudu za hranu, vodu i kadicu.

Ova mala, živahna i snažna ptica lako se pripitomljava. Ne zahteva mnogo truda, a sa njom je uvek lako i lepo živeti. Zato se sa pravom može reći da je zeba prava ptica za početnike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.