Mladunče pande

Mladunče pande staro jedan dan, čije je rođenje iznenadilo čuvare u zoološkom vrtu u Tajlandu, zdrava je ženka.
Zvaničnici zoo-vrta u Čang Maju godinama su neuspešno pokušavali da razmnože ove retke sisare i nisu ni znali da je majka panda trudna. Sada se Tajland pridružio SAD i Japanu, jedinim zemljama izvan Kine u kojima se pande razmnožavaju u zatočeništvu.
Eksperti za pande iz Kine rekli su da je beba dobrog zdravlja i jaka.
Rođenje ove pande bilo je udarna vest u svim tajlandskim novinama, sa slikama sićušnog mladunčeta. Druge slike prikazuju majku – Lin Hui, koja drži svoju bebu.
Predstavnici zoo-vrta primenili su neke komične strategije kako bi naterali dvoje pandi na parenje. Održali su im venčanje, a zatim su ih razdvojili kako bi razbuktali romansu među njima. Onda su mužjaka bacili na dijetu.
Kada sve to nije upalilo, počeli su da prikazuju mužjaku "porno" filmove pandi koje se pare, a na kraju su se okrenuli veštačkoj oplodnji.
Rođenje pandi je teško predvideti i izveštaji o lažnoj trudnoći su veoma uobičajeni.
Prava je sreća videti bebu pande. U zoo-vrtu se svi raduju što su uspeli da dobiju pandu uz pomoć veštačke oplodnje.
Razmnožavanje pandi uobičajeno je u Kini, gde se desetine mladunaca rađaju uz pomoć veštačke oplodnje svake godine. Međutim, rođenje pandi izvan te zemlje je prava retkost.
Pande su ugrožene zbog gubitka svog staništa, krivolova i niske reproduktivne stope. Ženke u divljini obično imaju mladunče na svake dve ili tri godine. Reprodukcija pandi u zatočeništvu je još niža.
Samo oko 1.600 pandi živi u divljini, većinom u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan. Još oko 120 pandi živi u zoološkim vrtovima, a oko 20 njih živi u vrtovima izvan Kine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike