najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Na aukciji novčići stari dva veka

Dva retka američka novčića od jednog centa stara više od dva veka mogla bi da budu prodata za gotovo milion dolara na javnoj aukciji u Kaliforniji koja danas počinje.

Bakreni novčići iz 1772. godine, poznati kao “Silver senter sent” (Silver Center Cent) i “Birč sent” (Birch Cent), napravljeni su na samom početku rada Kovnice SAD i očekuje se da svaki dostigne cenu od po oko pola miliona dolara.

“To su klasični američki rariteti”, izjavio je Erik Bredli, portparol aukcijske kuće Heritejdž oukšns (Heritage Auctions) koja organizuje petodnevu prodaju u Anahajmu.

Bredli kaže da novčići imaju istorijski značaj koji prevazilazi njihovu kolekcionarsku vrednost jer predstavljaju “tranziciju u američkoj istoriji od kolonija u novu republiku”.

“To su novčić koji su razvili i smislili naši Očevi osnivači koji su nastojali da se oni razlikuju od britanskih kovanica i britanske vladavine”, rekao je Bredli.

Na oba novčića ispisano je “Sloboda majka nauke i industrije”, što pokazuje, kaže Bredli, kako su SAD pokušavae da se distanciraju od verskog progona i monarhije koju su povezvale s Britanijom.

Novčić “Silver senter sent” nadjen je u engleskom pabu 60-ih godina prošlog veka. Najdžel Vilmot koji ga je našao i 1997. godine prodao na aukciji za 28.750 funti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike