najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Na Menhetnu postavljen spomenik žrtvama nepostojeće pomorske nesreće

Na njujorškom ostrvu Menhetnu pojavio se spomenik stradalim putnicima trajekta koji je pre više od 50 godina na dno odvukla ogromna hobotnica.

Spomenik je privukao pažnju prolaznika i turista, izazivajući čudjenje i zbunjenost, jer se ta nesreća, ustvari, nikada nije dogodila.

Spomenik, težak više od 100 kilograma, prikazuje kako ogromna hobotnica potapa trajekt „Stejten Ajlend“. Postavljen je na južnom špicu Menhetna, nedaleko od drugih, pravih spomenika vojnicima, mornarima i pomorcima nestalim na moru i poginulim u bitkama.

Spomenik je samo deo višeslojne obmane. O „tragediji“ 22. novembra 1963. godine, kada je hobotnica povukla na dno reke trajekt s 400 putnika, napravljeni su i vebsajt, dokumentarni film i novinski članci.

Turistima su čak deljeni i leci koji ih upućuju u nepostojeći „Memorijalni muzej nesrećw trajekta Stejten Ajlend“.

Iza celog projekta stoji Džozef Redžinela, koji je priču izmislio dok je sa 11-godišnjim nećakom putovao trajektom izmedju Menhetna i Stejten Ajlenda.

„Postavljao mi je svakakva luckasta pitanja, kao što je da li su vode preplavljene ajkulama. Rekao sam ne, ali da li znaš šta se desilo 1960-ih godina. Jedan od ovih brodova povukla je na dno ogromna hobotnica“, rekao je Redžinela.

Ideja se razvila u „multimedijalni umetnički projekat, bez pakosnih namera, o tome koliko su ljudi lakoverni“, rekao je Redžinela, koji inače pravi ilustracije za izloge i zabavne parkove.

Za izradu bronzanog spomenika bilo mu je potrebno šest meseci. Spomenik nikad ne ostaje na jednom mestu duže od dva dana jer bi ga, kako kaže, odnele gradske vlasti.

Redžinela sedi blizu spomenika, posmatra prolaznike i sluša njihove komentare.

„Dobiju čudan izraz lica, zagledaju u vodu i odlaze“, kaže Redžinela.

Kada se neko zapita kako niko nije čuo o toj nesreći, on se ubaci u razgovor objašnjavajući da se desila na dan kada je vestima dominiralo ubistvo američkog predsednika Džona F. Kenedija.

„To prihvate i kažu ‘možda’, odmahujući glavom“, rekao je Redžinela.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike