najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najavljene promene posle bojkota Oskara

Predsednica američke Akademije za film koja dodeljuje Oskare Čeril Bun Ajsaks izjavila je da je vreme za velike promene i to brzo posle najava bojkota ovogodišnje ceremonije zato što su nominovani samo beli umetnici.

Ajsaks je izdala saopštenje obećavajući više raznolikosti, dan nakon što su crni reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit objavili da neće ići na ovogodišnju dodelu Oskara zbog dominacije belih nominacija.

Nijedan crni glumac ili glumica nije nominovan za Oskara drugu godinu zaredom što je naišlo na osude preko društvenih mreža i izazvalo novu polemiku.

Prošle godine nominacija samo belih glumaca podstakla je pozive na bojkot ali ne od tako istaknutih ličnosti kao što su Spajk Li i Pinket Smit. Ne zna se da li je to imalo uticaja, ali je gledanost ceremonije koju je vodio Nil Patrik Haris bila 16 odsto niža nego prethodne godine, i na šestogodišnjem minimumu.

Predsednica Akademije Ajsaks se ove godine potrudila da šou bude inkluzivniji. Voditelj ceremonije 28. februara biće crni komičar Kris Rok, a producenti će biti producenti filma “Django Unchained” Redžinald Hadlin i Dejvid Hil.

Kada su nominacije za Oskare objavljene prošlog četvrtka Ajsaks je rekla da je razočarana da su za svih 20 nominacija za glumu ponovo nominovani samo belci i obećala da će nastaviti razgovor o diverzitetu.

U novom saopštenju ona je obećala da će ispitati akademiju i intenzivirati napore za diverzifikaciju.

“Ovo je težak ali važan razgovor i vreme je za velike promene”, rekla je ona i saopštenju izdatom sinoć u kome je navela da je istovremeno rastužena i frustrirana nedostatkom crnih glumaca i glumica u ovogodišnjim nominacijama. 

“Akademija preduzima dramatične korake da izmeni sastav svog članstva. U narednim danima i nedeljama sprovešćemo reviziju regrutovanja naših članova da bi doveli do preko potrebnog diverziteta u našem prijemu članova 2016. i dalje”, napisala je ona.

Od dolaska na čelo Akademije filmske umetnosti i nauke 2013. Ajsaks je radila na većem diverzitetu ali, kako je rekla, “promene se ne dogadjaju toliko brzo koliko bismo želeli” i treba da se uradi “više, bolje i brže”.

Akademija se sastoji od 6.000 članova od kojih su prema pisanju lista Los Andjeles Tajms skoro 94 odsto belci, uglavnom muškarci, crnci čine dva osto, a osobe hispano porekla manje od dva posto.

Haštag #OscarsSoWhite (TakobeliOskari) napravljen prošle godine brzo je ponovo oživeo preko interneta posle objave ovogodišnji nominacija.

Reditelj Spajk Li je juče u najavi bojkota jasno rekao i da smatra da je filmska akademija samo deo problema u industriji koja ima duboko ukorenjene probleme s različitošću.

“Lakše je biti predsednik SAD kao crnac nego predsednik nekog studija”, napisao je Li i rekao da prava bitka ne treba da se vodi oko dodele Oskara već u holivudskim studijima, na televizijama jer se tu odlučuje šta se pravi a šta odbacuje.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike