U trendu

Najskuplje stvari na svetu su…

S obzirom na cenu po gramu ovo je 19 najskupljih stvari na svetu:19. Beli tartuf – cena grama na svetskom tržištu kreće se oko 5 dolara, a koristi se u pripremi jela kao što su testenine, rižoto, mesna jela… 

18. Šafran – cena grama na svetskom tržištu kreće se oko 11 dolara, a osim što se koristi kao začin koristi se i u mnogim prirodnim lekovima. 

17. Iranski beluga kavijar – cena grama ovog proizvoda namenjenog samo istančanim nepcima i dubokim džepovima kreće se oko 35 dolara. 

16. Zlato – iako cena fluktuira iz dana u dan, zlato je i dalje u društvo najskupljih supstanci na svetu po ceni od 40 dolara za gram. 

15. Rodijum – plemeniti metal koji se koristi u autoindustriji pri izradi katalizatora, cena mu se kreće oko 45 dolara po gramu. 

14. Platina – osim pri izradi nakita platina se koristi i u naučnim istraživanjima, posebno pri izradi lekova za rak. Cena grama iznosi oko 48 dolara. 

13. Nosorogov rog – krivolovci ove životinje love isključivo zbog njihovog roga koji se u određenim azijskim zemljama smatra čudotvornim pri lečenju svih bolesti, uključujući i rak. Cena grama je 55 dolara. 

12. “Crème de la Mer” – sada već legendarna čudotvorna krema protiv bora može se nabaviti po ceni od 70 dolara po gramu. 

11. Heroin – ova droga, ukoliko je visokog kvaliteta, može postići cenu i do 110 dolara po gramu. 

10. Metamfetamin – takođe popularna droga, a doseže cenu od 120 dolara po gramu 

9. Kokain – Najkvalitetniji i čisti kokain košta i do 600 dolara po gramu. 

8. LSD – u kristalnom obliku LSD košta oko 3000 dolara po gramu. 

7. Plutonijum – hemijski element koji se koristi kao nuklearno gorivo i izuzetno je radioaktivan, a gram košta oko 4000 dolara. 

6. Tafeit – ovaj ljubičasti dragi kamen na tržištu može postići cenu i do 20.000 dolara po gramu. 

5. Tricijum – ovaj vodonikov izotop koristi se u izradi pozadinskog osvetljenja za satove, kao i za svetleće znakove. Cena – 30.000 dolara za gram. 

4. Dijamanti – čisti i bezbojni dosežu cenu od 65.000 dolara po gramu. 

3. Painit – smatra se najređim mineralom a cena mu je 300.000 dolara za gram. 

2. Kalifornijum 252 – radioaktivan metalni hemijski element, koji se dobija bombardovanjem kurijuma alfa-česticama. Za gram ovog elementa morali biste da izdvojite čak 27 miliona dolara. 

1. Antimaterija – predmet brojnih rasprava i teorija o smaku sveta. Gram antimaterije procenjen je na 100 milijardi dolara. Ako ima ko da vam je proda.

 

Izvor: dnevnik.hr

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike