NASA se vraća na Mesec 2024, a osvajanje Marsa zakazano za 2033.

Povratak američkih astronauta na Mesec, najavljen za 2024, treba da pripremi dolazak prvih ljudi na Mars u 2033, rekao je šef američke svemirske agencije NASA Džim Bridenstin.

„Želimo da sletimo na Mars 2033.“, rekao je NASA-in direktor na saslušanju u američkom Kongresu.

„Sletanje na Mars možemo da unaprediti tako što ćemo unaprediti sletanje na Mesec. Mesec je test poligon“, dodao je bivši republikanski zastupnik kojeg je imenovao Donald Tramp.

NASA je pod pritiskom od prošle nedelje kada je američki predsednik preko svog potpredsednika Majka Pensea za četiri godine skratio vremenski plan povratka na Mesec, s 2028. na 2024, što bi bila poslednja godina drugog Trampovog mandata, ako ga osvoji.

Misija na Mars će trajati najmanje dve godine jer samo za let do Crvene planete treba šest meseci, a let na Mesec traje tri dana.

Let i povratak s Marsa moguć je samo kada je planeta na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 meseci i dogodiće se 2031, zatim 2033. itd.

Na pitanje predsednice odbora za nauku Predstavničkog doma Edi Bernis Džonson koliko će sve ukupno koštati, čelnik NASA je rekao da će ih obavestiti do 15. aprila.

1 komentar
  1. Anonimni

    Da li i za NASA-u radi neko iz Naprednjaka, samo najavljuju lepše doba koje samo što nije stiglo 😀

Napišite komentar