U trendu

Naučnici konačno našli odgovor šta je starije – kokoška ili jaje

Naučnici Univerziteta Šefild i Varvik su, čini se, našli odogovor na pitanje svih pitanja: šta je starije, kokoška ili jaje, piše britanski Dejli Mejl.

Na najčešće postavljeno pitanje od postanke sveta, ljudi u najvećem broju odgovaraju „jaje“, uz objašnjenje da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svet.

Međutim, naučnici sa univerziteta Šefild i Varvik imaju drugačiji odgovor.

Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati pre jajeta.

Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.

Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Kris

    ok, sad znamo. Kokoska je snela jaje. ALI iz cega se stvorila ta prva kokoska?

  2. Petar

    Ovaj odgovor bi imao smisla ukoliko pitanje glasi: „Šta je starije kokoška ili kokošije jaje?“ Međutim, pošto pitanje glasi: „Šta je starije kokoška ili jaje?“ (bilo koje jaje), odovor je jednostavan i nameće se sam po sebi, ako pođemo od činjenice da su dinosaorusi nastali daleko pre kokošaka, a legli su se iz jaja. Odgovor glasi: Starije je jaje.

Napišite komentar