U trendu

Neke od najvećih nerešenih misterija na svetu

Moćno carstvo Inka u Južnoj Americi

Moćno carstvo Inka cvetalo je u periodu izmedju 1200. i 1535. nove ere. Oni su sagradili razvijeni sistem kanala za navodnjavanje svojih useva, kao i kameni grad na vrhu strme planine – Maču Pikču. Interesantno je da su Inke sve to sagradile a da tada nisu znale za točak! Uprkos velikim dostignućima, nisu izdržali napad španskih konkvistadora koji su u to vreme imali mnogo naprednije oružje.

Piramide u Gizi, Egipat

Kefrenova i Keopsova su dve od tri drevne piramide u Gizi u Egiptu. Keopsova je najveća. Sagradjena je od preko 2 miliona kamenih blokova od kojih su neki teški i do 9 tona. Piramide, koje su izgradjene kao božanske grobnice datiraju iz 2550. godine pre nove ere. Moderni egiptolozi veruju da su piramide sagradjene od kamena koji je dovučen iz kamenoloma, i uprkos Starogrčkom svedočenju, da su ih gradili obučeni majstori a ne robovi.

Hram Maja

Hram ratnika je izgrađen kao kopija hrama u toltečkom centru Tula, ali Maje su sagradile veći od originalnog. To je bila kamena građevina na stepenastoj piramidi. Stupovi unutra su bili izrezbareni da liče na ratnike. Na vrhu stepeništa, koje je vodilo ulazu u hram je jedan tip kipa. Blizu ratnika nalazi se veliki trg okružen stupcima.

Uskršnje Ostrvo

Uskršnje ostrvo, takodje poznato i kao Rapa Nui, veoma je izolovano i udaljeno nekih 2000 milja od obala Tahitija. Prvobitni doseljenici na ovo ostrvo bili su Polinežani, koji su se tu naselili izmedju 400. i 600. godine pre nove ere. Oni su sagradili mnoge hramove i statue, koje su nazvali Moai, od klesanog kamena koji su dovlačili sa druge strane ostrva. Istraživacima i arheolozima je i dalje nejasno kako su transportovali te kamene gromade.

Bermudski trougao

Bermudski trougao je oblast u Atlantskom okeanu izmedju Bermudskih ostrva, Floride i Portorika, za koju je karakteristično da avioni i brodovi nestaju bez traga. Prostor je dobio ime po naredniku Hjuvelu Tompsonu, koji je zajedno sa 27 ostalih avijatičara nestao bez traga tokom rutinskog leta 1945. godine. Mnoge glasine u sve upliću natprirodne sile, dok naučnici za sve okrivljuju uragane, opasnu Golfsku struju kao i ljudski faktor.

Naska linije

Naska linije pokrivaju više od 490 kvadratnih kilometara pustinja juznog Perua. Mnoge figure su stare i po 2.000 godina. Malo je poznato zašto su ta dela urezana i nacrtana u pesku. Dok neki smatraju da su vanzemaljske prirode, drugi tvrde da oblik figura ukazuje na mesta gde se nalaze izvori vode.

Oblast 51

Oblast 51, koja se nalazi na jezeru Grum u južnoj Nevadi, osnovana je 1955. od strane američke avijacije kao centar za istraživanje novih tipova letelica. Sama priroda vojne baze u kombinaciji sa istraživanjem tajnih tehnologija i aviona, pomogla je teoretičarima zavere da tvrde da se tu vrše eksperimenti vezani za putovanja kroz vreme, prikrivanja NLO-a i autopsije vanzemaljaca.


Sfinga u Gizi, Egipat

Sfinga je još jedno egipatsku čudo, koje ima telo lava i glavu faraona za koju se veruje da je Kefrenova, Isklesana je od krečnjaka i polako se raspada usled vremena. Popularna teorija o nestanku sfinginog nosa je da su napoleonovi vojnici pucali iz topa u njega, medjutim, skoro otkrivene skice potvrdjuju da je ona bila bez njega i mnogo pre Napoleona.

Čudovište iz jezera Loh Nes

Prema škotskom folkloru i narodnom verovanju, čudovište (Nesi) je mistično stvorenje koje vuče malu decu u vodenu grobnicu mameći ih da se provozaju na njenim ledjima. Čudovište iz Loh Nesa je postalo popularno kada je ispovest jednog od očevidaca osvanula kao udarna vest. Medjutim, za njegovo postojanje ne postoje čvrsti dokazi, osim jedne fotografije, za koju se ne može sasvim utvrditi da li je prava ili montaža i nekih „snimaka“ sumnjivog porekla.

Kovčeg Zaveta

Kovčeg zaveta je u Bibliji opisan kao drveni kovčeg, obložen zlatom, koji je napravljen za nošenje tablica 10 Božijih zapovesti. Kovčeg je navodno nošen kroz pustinju i ostao je u Izraelskom hramu sve do njegovog razaranja od strane Vavilonskog carstva. Gde se sada nalazi i da li uopšte postoji, do danas je ostalo nepoznato.

Tunguska eksplozija, Rusija

Tunguska eksplozija se dogodila u 7:14 prepodne 30. juna 1908. u Rusiji. Do današnjeg dana, o uzroku eksplozije koja je prouzrokovala sravnjivanje 80 miliona stabala na preko 2.100 kvadratnih kilometara, vode se žestoke debate. Većina veruje da je uzrok meteorit, ili njegov deo, dok drugi tvrde da je uzrok eksploziji crna rupa ili vanzemaljci.Izgubljeni grad Atlantida

Izgubljeni grad Atlantida je prvi put opisan pre 2.400 godina od strane Platona, koji je tvrdio da je to ostrvo dom napredne civilizacije. Legenda kaže da je potopljen zbog zemljotresa, dok kasnije interpretacije kažu da je to podvodno kraljevstvo koje čuvaju sirene. Mesto gde se, ukoliko je ikada i postojalo, ostrvo nalazilo i dalje je misterija. Neki nedavni dokazi ukazuju na to da se nalazilo negde u okolini Kipra u Mediteranu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike