Neviđeno: Robot dirigovao na Bočelijevom koncertu u Pizi (video)

Robot u ljudskom obličju po imenu Ju Mi dirigovao je u utorak uveče filharmonijskom orkestru na koncertu italijanskog tenora Andree Bočelija u Teatru Verdi u Pizi, pokazujući izuzetnu gipkost pokreta.

To je bilo prvo pojavljivanje ovog robota sa dve ruke koji je dizajnirala švajcarska kompanija ABB, a povodom obeležavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u tom gradu u Toskani, prenosi danas Rojters.

Robot je dirigovao orkestru pri izvođenju 18 muzičkih dela, uključujući čuvenu ariju „La Dona e mobile“ iz Verdijeve opere „Rigoleto“, a kada je podigao dirigentsku palicu nije pokazao ni najmanji znak nervoze, navodi britanska agencija.

„Ju Mi ima visok nivo pokreta i fluidnosti u pokretima, kao i neverovatno iznijansirane izraze“, rekao je listu „Il Fato kvotidijano“ Andrea Kolombani, redovni dirigent orkestra „Luka“ koji je sinoć nastupio u Pizi.

Kako je Kolombani ocenio, „to je izvanredan korak napred s obzirom na inače krute pokrete kakvi su se kod robota mogli videti do sada“.

Ju Mi, čije je ime izvedeno od fraze „you and me“ (ti i ja), sve pokrete je učio od Kolombanija, koji mu je pridržavao ruke na probama kako bi kompjuter mogao da memoriše ispravne pokrete.

Robot ne može da improvizuje i bilo kakva neočekivana promena tempa muzičara bila bi pogubna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.