najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Osuđeni novinari Al Džazire

Egipatski sud osudio je danas na novom suđenju trojicu novinara katarske televizije Al Džazira na engleskom jeziku na po tri godine zatvora.

Prva presuda sa poništenog suđenja, na zatvorske kazne do 10 godina, izazvala je brojne kritike svetske javnosti i novinarskih udruženja i aktivista za ljudska prava.

Slučaj je počeo u decembru 2013. kada su trojica novinara uhapšena u Kairu.

Australijanac Piter Greste, Kanađanin egipatskog porekla Mohamed Fahmi i Egipćanin Baher Mohamed optuženi su da su “širili lažne informacije” da bi podržali Muslimansko bratstvo, grupu bivšeg islamističkog predsednika Mohameda Mursija koga je vojska svrgnula 2013. godine.

Fahmi i Mohamed su bili prisutni u sudu, dok se Gresteu sudi u odsustvu.

Novinari su takođe optuženi da su radili bez neophodnih dozvola. Fahmi i Greste bili su uhapšeni u hotelskoj sobi u Kairu koju su pretvorili u redakciju Al Džazire.

Fahmi, koji ima kanadsko državljanstvo, odrekao se egipatskog državljanstva da bi i on ukazom mogao da bude proteran iz zemlje, ali to mu nije uspelo.

Njegov advokat Amal Kluni, koja se bavi ljudskim pravima, privlači pažnju javnosti zato što je supruga glumca Džordža Klunija.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike