Parlament odobrio eksproprijaciju Hitlerove rodne kuće

Odbor za unutrašnja pitanja austrijskog parlamenta dao je danas zeleno svetlo za eksproprijaciju rodne kuće Adolfa Hitlera u mestu Braunau.

Osim vladajućih partija – Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Narodne stranke (OVP), za predlog zakona koji je predao ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka, glasali su još Zeleni i NEOS.

Miinistar Sobotka namerava da raspiše konkurs za arhitekte koji će uraditi projekat preuređenja zgrade u kojoj je rođen nacistički vođa.

„Jednostavno, ne sme se više dozvoliti pozitivno sećanje i zbog toga treba arhitektonski izmeniti izgled zdanja“, objasnio je Sobotka svoj cilj.

Oduzimanjem kuće država želi da spreči da zdanje postane mesto hodočašha za neonaciste i desničarske ekstremiste.

Kuća treba da se preuredi kako više ne bi mogla biti korišćena kao mesto za sećanje na Hitlera.

Prema zamisli Sobotke kuću bi mogle da koristie pedagodške ustanove ili administracija.

Protiv zakona o eksproprijaciji glasali su Slobodarska partija Austrije (FPO) i Tim Štronah. Te dve stranke smatraju da je eksproprijacija preterana mera i za nastavak su razgovora sa vlasnicima, a poslanici partije Tima Štronah žele i da se sa sigurnošću razjasni da li je Hitler uopšte rođen u toj kući.

U objašnjenju predloga zakona Ministarstvo navodi s vlasnicom kuće nije pronađeno da sporazumno rešenje uprkos višegodišnjim naporima, a ministar Sobotka podsetio je da je njegova ustanova pokušavala pet godina da se dogovori o otkupu kuće.

Inače, ekproprijacijom koja je predviđena početkom 2017, otvoriće se mogućnost „pozitivnog korišćenja“ nekretnine.

Prema zakonu, nekretnina na adresi Salcbugerforštat broj 15 (Salzburger Vorstadt) nakon isplate obeštećenja treba da pređeu vlasništvo Republike Austrije, pri čemu se država obavezuje da će sprečiti da se koristi u cilju veličanja nacizma, kao i da je neće dalje prodavati.

Konkretna visina obeštećenja u zakonu se ne navodi, već samo činjenica da će ona biti određena na osnovu zakona o železničkom obeštećenju.

Teorijski, u obzir bi došlo i rušenje, koje je u jednoj izjavi pomenuo Sobotka, zbog čega je naišao na žestoke kritike.

Austrijska vlada se, u odluci o eksproprijaciji, poziva na Državni ugovor iz 1955, kojim se zvanični Beč obavezao da će ukloniti sve nacističke tragove iz političkog, ekonomskog i kulturnog života, te da će se boriti protiv oživljavanja nacizma.

Trenutno kuću u Braunau iznajmljuje država, od 2011. godine ona je prazna, a na osnovu odluke o eksproprijaciji država viće neće imati trošak od 56.000 evra godošnje za iznamljivanje ove kuće.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike