najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Pre 19 godina tragično je stradala Ledi Dajana

Danas se navršava 19 godina od smrti ledi Dajane. Supruga princa Čarlsa, omiljena među sugrađanima, imala je poštovaoce širom sveta. Ipak, njena bajka nije imala srećan kraj. Stradala je tragično, a njenu sahranu je pratilo više od dve milijarde ljudi.

Od obične devojke iz susedstva postala je princeza. Dajana Spenser ušla je u svet kraljevskih intriga i strogih pravila sasvim mlada i nenaviknuta na život pod lupom, da bi je taj svet nakon deceniju i po gurnuo u smrt.

Rođena je 1961. u Norfolku. Otac joj je bio glavni konjušar Elizabete II, ali i grof poreklom. Razvod roditelja, kada je imala samo sedam godina, ostavio je trag na Dajani. Sud je dodelio ocu jer je majka imala aferu sa oženjenim muškarcem.

U Dajanin svet princ Čarls je ušetao preko njenog brata sa kojim se družio, a jedno vreme je i bio u vezi sa njenom starijom sestrom. Dajana je tada živela od džeparca kao hostesa, bebisiterka, medicinska sestra. Godine 1980, nakon dužeg druženja, Dajana i Čarls su otpočeli vezu, a verili su se naredne godine.

Prsten koji sada nosi Kejt Midlton tada je Čarls poklonio svojoj Dajani. Njihovu svadbu gledalo je preko 750 miliona ljudi, a mlada, sa nepunih 20 godina je sve očarala.

Kada je na svet došao prvi sin, princ Vilijam, nastali su i prvi sukobi sa kraljicom jer se Dajana nije porodila u Bakingemskoj palati, kako tradicija nalaže, već u bolnici.

Tada je krenulo mračno doba za lepu princezu. Patila je od teške postporođajne depresije, kasnije se ispostavilo da je Čarls varao i pre i posle venčanja sa dugogodišnjom ljubavnicom Kamilom, a narod je Dajanu sve više voleo. Bila je mila, prirodna, uzvišena, a obična.

Govorilo se da je Čarls često bio surov prema njoj, da joj je stalno govorio da je debela, pa je princeza i obolela od bulimije.

Kasnije, rodio im se i drugi sin, Hari. Priznala je da nakon toga ona i suprug godinama nisu delili postelju. Problemi su se samo gomilali, Čarls je i javno priznao da je varao Dajanu, javnost je bila šokirana, a krah kraljevskog braka bio je neminovan.

Tako je Dajana otpočela romansu sa svojim telohraniteljem, a sa njim počinju i nerazjašnjene misterije – poginuo je na motoru pod sumnjivim okolnostima. Ljubavnici su se samo nizali, pa je i otovoreno pitanje ko je zaista otac malog Harija.

Kraljevski par se razveo 1996., a Dajani su se posle toga širom sveta još više divili. Pomagala je siromašnima i bila blizu bolesnih.

Čarls je nastavio da uživa sa svojom Kamilom, sa kojom je danas u braku, a Dajana je sreću našla sa milionerom Al Fajedom.

Poslednjeg dana avgusta pre 19 godina Dajana i Al Fajed stradali su u Parizu bežeći od paparaca. Nikada se nije saznalo šta je tačan uzrok nesreće.

Mada više zvanično nije bila princeza, Dajana je sahranjena uz sve kraljevske počasti. London je bio preplavljen cvećem, više od milion ljudi ispratilo je narodnu princezu. Protiv pravila, zastava na Bakingemskoj palati bila je spuštena na pola koplja.

Na Dajaninoj sahrani bili su Hilari Klinton, Margaret Tačer, Toni Bler, Elton Džon, Lučano Pavaroti, Tom Kruz, Sting, Džordž Majkl, Stiven Spilberg, Dajana Ros, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike