U trendu

Preduzetnici smislili rešenje za ‘kilometarske’ redove u bankama

Preduzetnički duh podstakao je start-up kompanije da proširi poslovanje ponudom osobe koja će umesto vlasnika čekati u banci u Indiji preplavljenoj redovima, nakon ukidanja papirnatih novčanica od 500 i 1000 rupija. Redovi pred bankama ne smanjuju se već dve nedelje, otkako je zemlja od 1,2 milijarde stanovnika sprovela brutalnu denominaciju.

Za one koji nemaju strpljenja ili vremena, kompanija iz Nju Delhija nudi rešenje: platite 90 rupija (1,2 evra) po satu osobi koja će čekati u redu, najviše osam sati. Kompanija BookMyChotu nudi osobe koje za korisnike obavljaju niz uobičajenih usluga poput kupovine i dostave, a sada se prilagodila novoj situaciji.

„Naši momci neće ulaziti u poslovnicu banke, ostaće u redu sve do dolaska naših klijenata“, stoji u oglasu. Usluge su, međutim, za sada dostupne samo u Delhiju. Indijske banke često ostaju bez gotovine u poslednje vreme jer se gotovo 90 posto transakcija obavlja u gotovini.

Nestašice gotova novca izazvale su usporavanje aktivnosti, što bi moglo da utiče na rast u Indiji. Vlada ocenjuje da je ukidanje novčanica od 500 i 1000 rupija mera koja će prisiliti deo sivog sektora zemlje da uđe u bankarski sastav i zapravo podstaći rast BDP-a, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike