Preduzetnici smislili rešenje za ‘kilometarske’ redove u bankama

Preduzetnički duh podstakao je start-up kompanije da proširi poslovanje ponudom osobe koja će umesto vlasnika čekati u banci u Indiji preplavljenoj redovima, nakon ukidanja papirnatih novčanica od 500 i 1000 rupija. Redovi pred bankama ne smanjuju se već dve nedelje, otkako je zemlja od 1,2 milijarde stanovnika sprovela brutalnu denominaciju.

Foto: Pixabay.com/itkannan4u

Foto: Pixabay.com/itkannan4u

Za one koji nemaju strpljenja ili vremena, kompanija iz Nju Delhija nudi rešenje: platite 90 rupija (1,2 evra) po satu osobi koja će čekati u redu, najviše osam sati. Kompanija BookMyChotu nudi osobe koje za korisnike obavljaju niz uobičajenih usluga poput kupovine i dostave, a sada se prilagodila novoj situaciji.

„Naši momci neće ulaziti u poslovnicu banke, ostaće u redu sve do dolaska naših klijenata“, stoji u oglasu. Usluge su, međutim, za sada dostupne samo u Delhiju. Indijske banke često ostaju bez gotovine u poslednje vreme jer se gotovo 90 posto transakcija obavlja u gotovini.

Nestašice gotova novca izazvale su usporavanje aktivnosti, što bi moglo da utiče na rast u Indiji. Vlada ocenjuje da je ukidanje novčanica od 500 i 1000 rupija mera koja će prisiliti deo sivog sektora zemlje da uđe u bankarski sastav i zapravo podstaći rast BDP-a, prenose mediji.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake