najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Škola u kojoj kazna ima sasvim drugi smisao

Osnovna škola “Robert W. Kolman” učenicima koji ne poštuju disciplinu nudi nešto drugo: meditaciju.

Umesto da ih kažnjavaju izolacijom ili razgovorom kod direktora, ova škola iz Baltimora šalje učenike u posebnu prostoriju koju nazivaju Soba svesne meditacije, piše portal UpWorthy. Ta prostorija je vrlo ugodna, opremljena svetiljkama, dekoracijama i mekim jastucima. Neposlušna deca tu sede i rade vežbe disanja ili meditacije što im pomaže da se smire i fokusiraju. Takođe, podstiču ih da razgovaraju o onome šta se dogodilo.

Da se prilikom svesne meditacije u mozgu i telu događa nešto zanimljivo, primetili su i naučnici. Jedna studija meditaciju predlaže vojnicima kako bi se lakše nosili sa užasnim situacijama, a poznato je da meditacija popravlja i raspoloženje. Druga studija otkrila je da meditacija popravlja fokus i pažnju. Zbog svih tih razloga, meditacija je postala sastavni deo raznih oblika psihoterapija.

U pomenutoj školi meditacija nije jedino što nude deci. U ponudi je i joga i različiti drugi oblici vežbe.

Meditacija u školi ima veliki uticaj i na ponašanje dece kod kuće. Roditelji kažu da im deca predlažu meditaciju kada se vrate nervozni s posla i ovi ih neretko poslušaju. Meditacija deci pomaže i da shvate važnost očuvanja prirode i okoline. Škola takođe organizuje rad u vrtu, čišćenje parka i posete obližnjim farmama.

Nakon uvođenja ovog programa, broj dece koja manifestuje nepoželjno ponašanje je u opadanju, a smanjio se i broj izostanaka. Zbog uspešnosti programa njegovi kreatori se nadaju da će ga proširiti i na ostale škole.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike