najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih Britanaca

Najbogatiji Britanci akumuliraju bogatstvo tri puta brže od najsiromašnijih, pokazali su najnoviji zvanični podaci, koji će verovatno podgrejati zabrinutost u vezi rastuće nejednakosti u Britaniji, izveštava agencija Rojters.

Kada je reč o deset odsto najbogatijih britanskih domaćinstava, njihovo ukupno bogatstvo, uključujući penzije, uvećano je za 21 odsto od 2012. do 2014. godine, dok je bogatstvo polovine najsiromašnijih domaćinstava u istom periodu poraslo tek 7,0 odsto, prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Ukupno bogatstvo svih domaćinstava je od 2012. do 2014. godine poraslo za 18 odsto na 11,1 bilion funti (16,6 biliona dolara), zahvaljujući rastu privatnih penzionih fondova, navodi se u izveštaju ONS-a.

Objavljeni podaci su, takođe, pokazali da najveći deo bogatstva pripada najbogatijima, s obzirom na činjenicu da je najuticajnijih deset odsto domaćinstava kontrolisalo oko 45 odsto ukupnog bogatstva, dok je najsiromašnijih deset odsto kontrolisalo manje od 1,0 odsto.

Kao što je to slučaj u mnogim državama, pitanje nejednakost je goruća politička tema u Britaniji, koja se i dalje postepeno oporavlja od recesije iz 2008/2009. godine, najgore u poslednjih nekoliko decenija, navodi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike