Tri veka bi ga čitali: Postavila novi rekord računanja decimala Pi broja

Japanska naučnica zaposlena u kompaniji „Gugl“ Ema Haruka Ivao postavila je novi rekord izračunavši 31 bilion (31.000 milijardi) decimala broja Pi, objavio je „Bi-Bi-Si“, prenosi Hina.

Navodi se da je dosadašnji rekord bio 22 biliona decimala. Pi je broj koji odražava odnos obima i prečnika kruga ili kao odnos površina kruga i kvadrata nad njegovim poluprečnikom.

Njegove prve cifre 3,14 poznate su, ali je broj beskonačno dug. Japanska naučnica je otkrila nove decimale uz pomoć „Guglove“ usluge „Klaud“.

Kako prenosi B92.net, tvrđivanje decimalnih nastavaka broja vrlo je komplikovano, jer broj ne sledi nikakav obrazac. Pi se koristi u mnogim naukama, od fizike do istraživanja svemira, jer se uz njegovu pomoć obavljaju računanja talasa, krugova ili cilindara.

NASA je tako uz pomoć tog broja izračunala veličinu padobrana potrebnog za spuštanje rovera na površinu Marsa ili trenutak u kojem svemirska letelica mora da zakoči kako bi ušla u orbitu oko planete.

Traganje za sve dužim nizom decimala je fascinacija za mnoge matematičare. Iwao kaže da je izračunavanje „pojelo“ 170TB podataka i trebalo je 121 dan da ga 25 virtuelnih računara dovrše.

„Još sam uvek iznenađena“, kazala je japanska naučnica.

Ona u „Guglu“ radi protekle tri godine.

„Još se navikavam na stvarnost. Svetski rekord je stvarno bio težak…Tom broju nema kraja, volela bih da probam još više decimala“, rekla je ona.

Da bi se pročitao tako dugačak broj bilo bi potrebne 332.064 godine. U 2010. Nikolas Se je uz pomoć „Jahuovog“ oblaka izračunao da je bilijardita decimala broja Pi – nula, što je posao za koji bi standarni računar potrošio 500 godina. Ali, nije izračunao decimale između do sada poznatih i te nule.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.