U trendu

Ustanova kulture Palilula od danas nosi ime Vlade Divljana

Ustanova kulture Palilula od večeras će nositi novo ime Centar za kulturu „Vlada Divljan“ po kompozitoru i frontmenu nekadašnje kultne jugoslovenske grupe Idoli, koji je preminuo u martu 2015. godine.

Vršilac direktora te ustanove Ljubiša Djurović rekao je agenciji Beta da je odluka o novom imenu doneta 16. novembra i da je ono ozvaničeno pred večerašnje otvaranje 22. Festivala autorskog filma.

„Vlada Divljan bio je Palilulac, muzički život počeo je upravo na Paliluli u tadašnjem univerzitetu Braća Stamenković kod profesora gitare Branka Perišića. Prve korake sa Idolima napravio je upravo na Palilulskoj olimpijadi kulture“, rekao je Djurović agenciji Beta.

Djurović je rekao da su pred otvaranje festivala o životu i radu sa Divljanom govorili njegovi prijatelji i saradnici basista Zdenko Kolar, Darko Bajić i reditelj Mladen Matičević koji upravo snima film o Divljanu ‘Nebeska tema’ koji bi trebalo da bude gotov do kraj juna kada će biti njegova premijera upravo u tom Centru za kulturu.

U palilulskom centru za kulturu, povodom imenovanja te ustanove po frontmenu grupe „Idoli“ Vladi Divljanu, premijerno je prikazan i insert iz filma „Nebeska Tema“.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je večeras da je ideja o promeni imena nastala pre godinu dana u dogovoru sa porodicom Divljan, i dodao da će ustanova kulture opravdati ime Vlade Divljana i biti upravo ono što je u našoj muzici i našoj kulturi bio on  –  avangarda.

Festival autorskog filma, 22. po redu, otvoren je projekcijom filma Džima Džarmuša „Gimme Danger“, o Igi Popu i bendu „The Stooges“, jednom od najvećih rokenrol sastava svih vremena.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike