Vil Smit se pridružuje bojkotu ceremonije Oskara

Američki glumac Vil Smit objavio je danas da ni on neće prisustvovati ceremoniji dodele Oskara idućeg meseca čime se pridružio svojoj supruzi Džejdi Pinket Smit, reditelju Spajku Liju i drugima koji su to već ranije najavili zbog toga što su drugu godinu za redom za nagrade nominovani samo belci. 

Glumac Mark Rafalo, nominovan ove godine za najbolju mušku pomoćnu ulogu, takodje je rekao da razmatra da se ne pojavi na ceremoniji.

Posle objave nominacija prošle nedelje reditelj Spajk Li je s drugim poznatim crnim ličnostima kao što je supruga Vila Smita Džejda Pinket Smit, ukazao na nedostatak diverziteta.

Li, koji je dobio počasnog oskara krajem 2015, u ponedeljak je pisao Američkoj akademiji filmske umetnosti i nauke da osudi isključivo bele nominacije i rekao da neće ići na ceremoniju 28. februara u Los Andjelesu. 

Umetnike koji su nominovani za ovu prestižnu nagradu bira više od 6.000 članova Akademije koji su velikom većinom stariji beli muškarci.

Predsednica Akademije Čeril Bun Ajsaks je posle objave o bojkotu Spajka Lija i Džejde Pinket Smit najavila dramatične promene u regrutovanju članova Akademije.

Smit je rekao u izjavi za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) da bi pošta njegova supruga ne ide, bilo nezgodno da se pojavi sa Šarliz Teron i dodao da su razgovarali o tome i da se u ovom trenutku osećaju nelagodno da se pojave tamo kao da je sve uredu. 

Smit za koga su neki verovali da može da bude nominovan ove godine za ulogu u drami o američkom fudbalu “Concussion” rekao je da odluku nije doneo zbog sebe. 

“Ovo je zbog dece koja će sesti i gledati spektakl i neće videti sebe da su predstavljeni”, rekao je Smit.

Smit, koji je dva puta ranije nominovan za Oskara 2001. i 2006, rekao je da veruje da filmska industrija može bolje.

“Diverzitet je američka super moć. Zato smo veliki. Kad pogledam spisak nominacija akademije one ne odražavaju tu lepotu”, rekao je Vil Smit.

(Beta)

Ostavite komentar