U trendu

Vitezovi danas na Tvrdjavi u Nišu

„Vitezovi“ u oklopima, konjanici, „dame“ i deca u odorama poput srednjevekovnih paradirali su danas centrom Niša povodom „Viteškog festivala Fortres protektors“ (Fortres Protectors – Branioci tvrdjave).

Predsednik Udruženja „Viteška družina ‘Zmajeva griva’ “ iz Niša, Dušan Hadžić rekao je za Betu da je taj festival, prvi u Nišu, okupio „viteška udruženja“ iz Sremskih Karlovaca, Jagodine, Beograda, Kraljeva, Stalaća i Gračanice.

Popodne su na platou u Tvrdjavi takmičenja u jahanju, bacanju koplja i streličarstvu, najavio je on, kao i školu mačevanja i „viteški turnir“.

„Osnovni cilj organizovanja ovakvih festivala je očuvanje tradicije, srpske istorije i viteštva. Takodje nam je cilj da pokažemo da nije preteško nositi viteški oklop iako svaki ima preko 30 kilograma“, rekao je Hadžić.

Najmladji učesnici festivala su Tara (5) i Relja Živanović (10) iz Kruševca, čija majka Dušice Živanović i tetka Svetlana Djokić u da ne propuštaju „viteške festivale“ širom Srbije i da veoma rado nose „srednjevekovnu“ odeću.

„Želimo da očuvamo tradicionalne vrednosti i vratimo se korenima“, izjavila je Svetlana Djokić.   

I drugi učesnici kažu da učestvuju jer žele da „sačuvaju srpsku istoriju i tradiciju“, da ih gradjani sve bolje prihvataju i više ne uporedjuju s vikinzima ili samurajima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike