U trendu

Zapadni mediji naseli na podvalu godine, prevaranta razotkrio „nebitan“ detalj

Upečatljive fotografije koje je Eduardo Martins napravio u nekim od najgorih ratnih zona sveta obezbedile su mu ugled, intervjue, prostor u vodećim svetskim medijima i više od 12.000 pratilaca na Instagramu.

Svi su obožavali priču o plavokosom surferu iz Brazila koji je preživeo leukemiju i pronašao novi smisao života u ratnim fotografijama. Njegove radove su objavljivali „Volstrit džurnal“, „Vajs“ i Bi-Bi-Si.

Postoji samo jedan problem: sve je laž. Istraga koju je sproveo brazilski Bi-Bi-Si pokazala je da je Martins sve fotografije ukrao od britanskog surfera Maksa Hepvorta Povija, a onda ih potpisao kao svoje.

Agencija „Geti“ saopštila je da je uklonila sve fotografije koje je Martins navodno napravio. U intervjuu za magazin „Vejvs“ Martins je u julu rekao da je sa 18 godina pobedio leukemiju nakon sedmogodišnjeg lečenja. Novinaru Kosti Netu rekao je da se u tom trenutku nalazi u Mosulu u Iraku, kao i da je pre toga bio u pratnji Slobodne sirijske armije u Alepu 2015. godine, kada ga je navodno okrznuo metak.

„Postao sam fotograf iz konfliktnih zona. Shvatio sam šta zaista želim da radim kao fotograf“, rekao je on tada.

Novinarka iz Sao Paula Nina Keler rekla je da Martins njoj ispričao da se ne plaši rata, nego samo raka.

„Nikad ga nisam lično srela. Prevario me je, a slao mi je i cveće, zvao me svaki dan, slao mi poruke…“, kaže ona.

Velika laž otkrivena je zahvaljujući jednom naizgled nevažnom detalju, prenosi Sputnjik.

Fotograf iz Sao Paula Ignasio Aronovič rekao je da mu je bilo sumnjivo kada je u jednom Martinsovom intervjuu pročitao da je on navodno jednom prilikom prekinuo fotografisanje da bi pružio pomoć dečaku povređenom „Molotovljevim koktelom“.

„Ko koristi ’Molotovljev koktel‘ u Iraku, kada se tamo koriste milioni jedinica vatrenog oružja?“, zapitao se Aronovič.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike