Živahna ptičica čudnog imena

Na izložbama ptica u zapadnoevropskim zemljama mogu se videti južnoameričke trupial ptice. Ova ptica pleni pažnju svojim šarenim perjem i milozvučnim glasom. Uzgajivači kažu da se ova ptica veoma lako pripitomljava.

Trupial ptice su veoma slične našem čvorku, ali su nešto krupnije od njega. Zavisno od boje, Amerikanci razlikuju narandžastog, zlatnočelnog i baltamar trupiala. Odrasle ptice su velike od 20 do 25 centimetara, sa veoma karakterističnim šarama raspoređenim kao kod naših svraka. Dominiraju crna, narandžasta i žuto-crna boja.

Kljun im je dosta jak, deblji u temenu, da bi se na kraju završio oštrim vrhom. Ženka trupiala nosi od četiri do šest jaja. Trupial je veoma živahna ptica, po svojim pokretima slična kardinalu. Ima interesantan glas, koji je naročito izražen u doba parenja. Zvižduk joj je u više tonova i dočarava egzotiku prašume. Zaista, trupial je izuzetno egzotična ptica u kavezu.

Šta sve jedu te egzotične ptice? Svakako, na prvom mestu je razno semenje. Najčešće je to proso, muhar, svetlo seme, lan, konoplja, a od uvoznog zrnevlja preferiraju senegalski proso i crno seme. Međutim, mali broj odgajivača zna da ptice veoma vole poluzrelo semenje raznih trava. Svaki odgajivač može preko leta da nakupi dosta takve hrane van grada, na livadama, pokraj šuma ili na drugim prikladnim mestima.

Seme trave skuplja se tako što se biljke obuhvate jednom rukom, a povlačenjem dva prsta druge ruke skida se zrnevlje. Drugi način je da se odseče trava i da se napravi snopić koji se okači u kavez tako da ptica sama jede poluzrelo semenje, što je prava poslastica. Naročito je dobro davati takvo seme pticama koje imaju mlade. Svakako, treba biti oprezan da se sa travom ne unese u kavez i neka bolest. Zbog toga travu ne treba brati oko pešačkih staza i puteva, već je valja donositi sa područja gde ne dolazi u dodir sa ljudima, životinjama ili mašinama.

Kada se prikuplja poluzrelo seme trava, mora da se vodi računa i o kvarenju takve hrane. Nikada ne bi trebalo brati previše trave i semena, već samo toliko koliko ptica može da pojede. Višak koji ostane može uz dobru ventilaciju da stoji nekoliko dana. Sveže seme ne bi trebalo stavljati u vreće, jer se usled veće vlažnosti može i ubuđati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.