U trendu

Da li Fejsbuk utiče na samopoštovanje?

„Fejsbuk vam omogućava da se predstavite u najboljem svetlu i istaknete svoje najbolje osobine; na taj način se osećate bolje i poboljšavate mišljenje o sebi“, pokazuje jedno od istraživanja. „Ako se osećate loše, ne gledajte se u ogledalo. Umesto toga, pogledajte mišljenje o sebi na svojoj Facebook stranici, što može da poveća vaše samopouzdanje.“

To je zaključak istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Cornell, gde je proučavan jedan od uticaja društvene mreže Facebook na psihu.

Razlozi za pozitivan efekat izgleda su jasni, kažu istraživači.

Fejsbuk vam otvara mogućnost da se predstavite u najboljem mogućem svetlu. On vam omogućava da ne prikazujete ništa o sebi što će učiniti da se osećate loše. Fejsbuk može da prikaže osobu u veoma pozitivnom svetlu, tako da može da odražava njen lik slično kao u ogledalu, ali bez stvarnih i bez zamišljenih mrlja.

„Za razliku od ogledala, koje nas podseća na to ko smo zaista, što može imati negativan uticaj na naše samopoštovanje, ako se ta slika ne podudara sa onim što mislimo o sebi, Fejsbuk nam može prikazati pozitivnu sliku o sebi„, kaže dr Džefri Henkok (Jeffrey Hancock), jedan od autora studije „Mi ne kažemo da li je to iskrivljena slika, ali to deluje pozitivno“.

Fejsbuk i samopoštovanja

Henkok i njegov kolega istraživač, dr Gonzales, sada stipendista na Univerzitetu Pensilvanija, uključili su u eksperiment 63 studenta sa Univerziteta Social Media Lab.

Studenti su bili pored računara, pokazujući svoje Fejsbuk profile, ili pored računara koji su isključeni. Jedna grupa studenata od onih sa isključenim računarima imala je pored sebe ogledalo, a druga grupa nije. Studenti u trećoj grupi bili su ohrabreni da nešto rade sa svojim Fejsbuk profilima.

Studentima koji su se bavili Fejsbukom bilo je dozvoljeno da provedu tri minuta prateći skorašnje izmene na stranici i istražujući samo svoje profile i povezane stranice.

Sva 63 studenta dobila su upitnik sa pitanjima koncipiranim tako da se može analizirati samopoštovanje.

Studenti koji su gledali svoje Fejsbuk profile tokom eksperimenta imali su više samopouzdanja nego studenti u grupama gde je računar bio isključen.
Ispitanici koji su pre toga videli svoj profil na Fejsbuku, ali ga tokom testiranja nisu gledali, pokazali su manje samopouzdanja od studenata koji su isključivo gledali svoj profil.

Učesnici studije koji su uređivali (menjali) svoj profil na Fejsbuku, tokom testiranja su pokazali više samopouzdanja nego oni koji nisu menjali svoj profil.

Istraživači su posmatrali uređivanje profila kao primarni način za optimizaciju samoprezentacije. Pošto korisnici mogu podatke o sebi predstavljati na Fejsbuku selektivno, uključujući fotografije i autobiografske podatke, oni mogu sebe da predstave u skladu sa idealnom slikom o sebi, pišu autori.

Poliranje sopstvene slike

Fejsbuk korisnici su u stanju da poboljšaju mišljenje o sebi i postignu veće samopoštovanje i samopouzdanje.

Slika o sebi na Fejsbuku može se ulepšati, pa čak i preterati sa ulepšavanjem, sa pametnim komentarima o sebi, sa izabranim ličnim podacima, sa izabranim sopstvenim fotografijama i na taj način se može povećati samopoštovanje.

„Mnogi ljudi nastupaju sa automatskom pretpostavkom i predubeđenjem da je internet loša stvar“, kaže Henkok. „Ovo je jedna od prvih studija koja pokazuje da Fejsbuk, prema nekim parametrima, može biti koristan za psihu nekih korisnika.“

Studija je objavljena u časopisu „Cyberpsychology“ pod naslovom „Ponašanje i društvene mreže“.

Zaključak

Predstavljeno je jedno od prvih istraživanja ove teme, ali je sigurno potrebno obimnije i vremenski duže istraživanje koje bi ustanovilo sve pozitivne i negativne uticaje „društvenih mreža“ na zdravlje i psihu korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)