U trendu

Magične gljive i depresija

Novo istraživanje ukazuje na to da psilocibin (Psilocybin), supstanca koja se može naći u "magičnim" pečurkama poboljšava osećaj blagostanja kod ljudi, pa se može koristiti kao lek za lečenje kliničke depresije.
Za potrebe istraživanje 10 volontera je pogledalo pisane znakove koji su podstakli osećanja povezana sa jakim pozitivnim emocijama. Ove emocije su bile daleko življe kod volontera koji su dobili psilocibin u odnosu na one koji su dobili placebo.
Volonteri koji su imali najživlja osećanja prouzrokovana psilocibinom imali su i najizraženiji osećaj blagostanja nakon dve nedelje.
Istraživači smatraju da nalazi ovog istraživanja podržavaju ideju da psilocibin olakšava pristup ličnim osećanjima.
Prethodna istraživanja ukazuju na to da psilocibin može ublažiti simptome depresije, opsesivno-kompulsivnog poremećaja, kao i glavobolje. Nova otkrića podržavaju prethodna istraživanja gde su volonteri koji su uzeli psilocibin prošli dugotrajne pozitivne promene ličnosti, a to iskustvo ocenili kao jedno od duhovno najznačajnih u njihovim životima.
Sva ova istraživanja obavljena su pod strogim nadzorom i nijedno ne podržava ilegalno korišćenje psihodeličnih droga, a pogotovu ne podržava nove halucinogene droge, kao što je bromo-dragonfli (bromodragonfly), koji može biti fatalan u malim dozama.
Ono što je zanimljivo jeste da su istraživači koristili snimanje moždanih aktivnosti u realnom vremenu, kako bi videli na koji način psilocibin utiče na funksionisanje mozga. Korišćenjem savremene opreme otkrili su da psilocibin umesto da povećava uzbudljive moždane aktivnosti, zapravo smanjuje moždanu aktivnost.
Oblasti u kojima psilocibin smanjuje moždanu aktivnost nazivaju se čvorištima, a ona povezuju različite delove mozga. Nalazi ukazuju na to da psilocibin deluje opuštajuće na um, tako što omogućava ograničeno stanje spoznaje. Na taj način se kod depresivnih osoba sprečava nestabilno stanje uma u kom dominiraju pesimistična razmišljanja.
Upozorenje
Ono što istraživači svakako napominju jeste da čak i u kontrolisanom okruženju, upotreba psilocibina i drugih psihodeličnih droga može dovesti do intenzivnih napada anksioznosti, pa čak i napada panike. Prednosti psihodeličnih droga još uvek nisu u potpunosti dokazane, ali su njihovi rizici realni, pa se istraživači slažu da sa ovim supstancama ne treba eksperimetisati kod kuće.
Napomena
Magične gljive ili magične pečurke spadaju u zabranjene droge, a poreklom su iz Srednje i Južne Amerike i poznate su po svom halucinogenom delovanju. Ove gljive su u prošlosti korišćene u religijske i obredne svrhe, a ponekad i u medicinske svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar