U trendu

Revolucija u psihoterapiji: VIRTUELNA realnost

Sposobnost tehnologije virtuelne realnosti da na izvestan način „obmane“ naš um može se iskoristiti da se njena primena proširi pa su neki autori došli do otkrića da
Suština oslobađanja od strahova, najčešće fobija, svodi se na postepeno uvođenje u situaciju koja izaziva iracionalno snažan strah, a u uslovima u kojima se osećaju sigurno. Ograničenje ove vrste terapije je u tome što je u nekim slučajevima teško ili nemoguće izazvati situaciju koja je predmet fobije.

Istraživači koji su probali ovu tehniku navode da je virtuelna realnost efikasan medijum za rad na strahovima. Recimo, oni su zapazili da neko ko ima akrofobiju i vozi se virtuelnim staklenim liftom u neboderu, ima iste telesne reakcije koje bi imao da se penje u stvarnoj zgradi – lupanje srca, neprijatnost u stomaku, panične napade.

To znači da je VR situacija provokativna kao i realna, i može se kao takva iskoristiti za ublažavanje strahova. Prednost VR-terapeutskog postupka predstavlja činjenica da osobe na tretmanu mogu da isprobaju istu situaciju onoliko puta koliko im je potrebno, kao i to da se mogu ekspresno prebaciti iz jedne situacije u drugu, mogu ubrzati proces tretmana i njegovu efikasnost, u odnosu na suočavanje sa realnim situacijama. Osim toga, korisnost postupka je izrazita kad se uzme u obzir da su učesnici istraživanja štićenici psihijatrijskih ustanova koji imaju značajno izmenjen kontakt s realnošću.

(Danas)

Napišite komentar